Ordinul nr. 820 din 27 septembrie 2005 pentru stabilirea documentelor si a cuantumului sumei minime in valuta pe care cetatenii romani trebuie sa le detina la iesirea din tara, cand calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare.

Cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara dovada detinerii unei sume minime in valuta, precum si documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate.

Suma minima in valuta pentru fiecare persoana se constituie dintr-o suma fixa, de 150 euro sau echivalent, care sa acopere cheltuielile de transport pana in tara de destinatie si de intoarcere in Romania, si dintr-o suma corespunzatoare numarului de zile de sedere declarata.

Cuantumul sumei minime in valuta corespunzatoare numarului de zile de sedere este urmatorul:

- 20 euro sau echivalent, pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de 5 zile, in cazul calatoriei in fostele state socialiste pentru care nu este necesara viza de intrare, cu exceptia celor care au devenit membre ale Uniunii Europene; sau

- 30 euro sau echivalent, pentru fiecare zi de sedere declarata, dar nu mai putin de 5 zile, in cazul calatoriei in statele din Uniunea Europeana si in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare.

Dovada sumei se face prin una dintre urmatoarele forme:

- suma in valuta efectiva, sub forma bancnotelor si monedelor in circulatie;

- cecuri de calatorie;

- carduri cu utilizare internationala, insotite de extras de cont eliberat cu cel mult 24 de ore inaintea prezentarii la iesirea din tara;

- alte garantii financiare, cum sunt: scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, semnate de persoana care gazduieste cetateanul roman pe teritoriul statului de destinatie si autentificate conform legii statului respectiv; garantia legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile, dupa caz.