Primele trei cazuri de pasari contaminate cu virusul gripei aviare au fost descoperite in localitatea Ceamurlia de Jos din judetul Tulcea.

Anuntul a fost facut vineri seara, de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Pasarile vor fi trimise la un laborator special din Marea Britanie, pentru confirmarea diagnosticului.

Zona a intrat in carantina, persoanele nu mai au voie sa consume carne de pasare, si nici sa atinga atinga pasarile din gospodarii. Conform oficialilor din Ministerul Agriculturii, carantina va fi extinsa la nivelul intregii zone a Deltei Dunarii. Populatia din zona va fi vaccinata.

Conform primarului din Ceamurlia, citat de Realitatea TV, in localitate exista suspiciunea de gripa aviara inca din 26 septembrie.

Reprezentantii Comisiei Europene vor fi informati despre depistarea acestor trei cazuri care prezinta suspiciunea infectarii cu virusul gripei aviare.

Persoanele ale caror pasari au fost sau vor fi sacrificate vor fi despagubite de Guvern.

Anuntul privind cazurile de gripa din Tulcea va face ca toate exporturile romanesti de carne de pasare si oua sa fie sistate.

Ministerul Sanatatii a luat legatura cu Institutul Pasteur din Franta si a solicitat ca, in cazul confirmarii suspiciunilor de gripa aviara din Tulcea, sa puna la dispozitia Romaniei vaccinul Tamiflu, un produs antiviral recomandat in cazul pandemiilor de gripa.

Gripa aviara a fost inregistrata oficial in sase regiuni din Rusia, precum si in Kazahstan.