Societatea de asigurari Ardaf, detinuta in proportie de 70% de Tender SA, va aplica un plan de redresare financiara, deoarece la finele lunii august coeficientul de lichiditate era de 0,33% fata de nivelul minim impus de normele legale, de 1%.

Potrivit legislatiei in vigoare, "procedura de redresare financiara implica orice interventie a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru luarea masurilor necesare restabilirii situatiei financiare a societatii de asigurare, in scopul prevenirii starii de insolvabilitate a acesteia si a evitarii declansarii procedurii falimentului".

Controalele CSA au scos la iveala mai multe incalcari ale prevederilor legii, de catre Ardaf "Societatea, la data de 30 iunie 2005, nu isi acoperea cu activele libere de sarcini obligatiile, iar marja de solvabilitate disponibila pentru asigurarile generale se afla sub limita.

Au fost incalcate prevederile legale in vigoare", se specifica in decizia CSA de dechidere a procedurii de redresare financiara.

Potrivit documentului mentionat, Ardaf nici nu a instiintat Comisia ca nu poate efectua plati, deoarece nu are sume disponibile, respectiv ca marja de solvabilitate este sub nivelul minim prevazut de norme.

Controlul CSA a fost efectuat in urma primirii unei cereri din partea Alianz Tiriac de deschidere a procedurii de faliment a Ardaf, pentru neplata sumei de 3,55 milioane RON (circa 35 miliarde de lei).

Decizia CSA a fost luata pe 27 septembrie, Ardaf avand de la aceasta data un termen de cinci zile pentru a depune la Comisie un plan de redresare financiara. "S-a analizat planul de redresare depus (...), modificarile urmand sa le analizam in CA la inceputul saptamanii vitoare", ne-a declarat presedintele CSA, Nicolae Crisan.

Acesta a adaugat ca tot in acea sedinta va fi analizata si expunerea societatii de asigurare fata de actionarul majoritar, Grupul Tender.

Potrivit deciziei CSA, Ardaf trebuie sa transmita Comisiei o copie cu toate contractele in derulare cu firme din Grupul Tender, contractele de imprumuturi obtinute de la societati care fac parte din acest grup, respectiv contractele de credite contractate de la banci.

Ardaf: E o situatie la care s-a ajuns din anumite motive

"Nu este vorba de o incalcare a prevederilor referitoare la coeficientul de lichiditate, este vorba de o situatie in care s-a ajuns din anumite motive.

In momentul in care actionariatul Ardaf a luat cunostinta de aceasta situatie, a aprobat imediat in Adunarea Generala a Actionarilor majorarea capitalului, care automat va duce la restabilirea coeficientului de lichiditate peste valoarea de 1%", ne-a declarat presedintele Ardaf, Octavian Manastireanu.

Majorarea capitalului social este de altfel si cea mai importanta prevedere a planului de redresare propus de Ardaf, potrivit presedintelui societatii. Pe de alta parte, Ardaf contesta suma imputata de Allianz-Tiriac.

"Nici in acest moment nu este clarificata suma exacta pe care o datoram catre Allianz Tiriac, datoria certa este de 19,5 miliarde lei (1,9 milioane RON) si deja am achitat-o", a precizat Manastireanu.

Activitate limitata la Ardaf

Pe perioada aplicarii planului de redresare financiara, o societate de asigurari nu va putea efectua o serie de operatiuni fara avizul prealabil al CSA, in timp ce pentru altele va transmite raportari zilnice catre Comisie.

De exemplu, pana la majorarea capitalului social cu 25 milioane de lei, Ardaf nu va putea incheia noi contracte de asigurare si nici nu le va putea reinnoi pe cele ajunse la scadenta, daca suma asigurata este de peste 100.000 euro.

Firma de asigurari nu poate face achizitii imobiliare fara a instiinta mai intai Comisia. Firma va raporta zilnic catre CSA toate platile de peste 30.000 RON efectuate catre un beneficiar. Concomitent, compania va trebuie sa-si reduca cheltuielile, inclusiv cele legate de personal.