Spre deosebire de anul trecut, Editura Univers Enciclopedic, care in 2004 a beneficiat de cea mai mare subventie, nu se mai regaseste in acest moment pe listele de finantare ale Ministerului Culturii si Cultelor. Situatia este similara si in ceea ce priveste revistele de cultura.

Cele care au primit in 2004 cele mai mari finantari de la MCC, respectiv "Universul Cartii" si "Teatrul" (200 milioane de lei), nu s-au mai regasit pe lista de subventionare de anul acesta. In acest an, MCC subventioneaza titluri de carte de la 138 de edituri, cu o suma totala de aproximativ 19 miliarde de lei vechi.

In plus, sunt subventionate si 83 de reviste de cultura, carora li s-a acordat suma totala de aproape 8 miliarde lei vechi. Pentru actuala editie a programului, s-au inscris aproximativ 150 de reviste si 175 de edituri, care au propus circa 1.650 de titluri de carte. Suma totala alocata de MCC intregului program de subventie a fost de 28 miliarde lei vechi.

De asemenea, tot anul acesta, membrii Comisiei nu au mai decis subventionarea reeditarilor si a traducerilor, fiind incurajati scriitorii contemporani.

Editura care va beneficia de cea mai mare subventie este Editura Academiei Romane, care a primit aproximativ un miliard de lei vechi, pentru 38 de titluri de carte. O suma apropiata de aceasta a primit si Editura Albatros, pentru 32 de titluri de carte.

Pe langa Editura Academiei Romane si Editura Albatros, subventii consistente au primit si Editura Limes (aproximativ 700 milioane de lei, pentru 27 de titluri) si Editura Muzeului Literaturii Romane (aproape 600 milioane de lei, pentru 25 de titluri), potrivit Mediafax.

Editura Polirom a primit 58 milioane de lei, fiind subventionate trei titluri, iar de la Editura Paralela 45, au fost subventionate cinci titluri, cu suma de 125 milioane de lei.

Alte edituri care au primit subventii sunt: Editura Scrisul Romanesc (aproape 300 de milioane, pentru 14 titluri), Editura Vinea (aproximativ 400 de milioane, pentru 23 de titluri), Editura Kriterion (aproape 490 de milioane, pentru 18 titluri subventionate), Editura Mentor (240 milioane lei pentru 13 titluri), Editura Litera International (184 de milioane, pentru 5 titluri)