Omul de afaceri Ion Tiriac ar putea pierde din nou domeniul de la Balc. Sindicatul taranimii romane, Propact, contesta licitatia organizata de Ministerul Agriculturii prin care i-a fost atribuit fondul de vanatoare de la Balc.

Presedintele sindicatului, Adrian Iurascu, sustine ca cea mai mare parte a terenului este revendicata de fostii proprietari.

Mai mult, dreptul proprietarului de a se opune vanatorii pe terenul ce ii apartine a fost recunoscut printr-o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului din 1999. „Organizarea unei licitatii in plin proces de aplicare a legilor proprietatii este cel putin nepotrivita vis-à-vis de cei care urmeaza sa fie improprietariti.

Contestam contractul privind atribuirea Fondului de Vanatoare de la Balc Asociatiei Wild Board", a declarat presedintele Propact, Adrian Iurascu. In urma licitatiei organizate de Ministerul Agriculturii, celebrul fond de vanatoare de la Balc a revenit omului de afaceri Ion Tiriac.

Pentru dreptul de a-l gestiona, Ion Tiriac va plati 895 de milioane de lei vechi.

Domeniul de la Balc a devenit notoriu dupa masacrul la care au participat fostul premier Adrian Nastase, ex-ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, alaturi de oameni de afaceri romani si straini. In timpul partidei de vanatoare au fost ucisi 185 de mistreti.

Pana in 1989, fondul de vanatoare de la Balc a apartinut fostei Gospodarii de Partid. In 2001, Regia Nationala a Padurilor a renuntat la domeniul Balc pe motiv ca nu l-a putut gestiona.

A urmat atribuirea temporara catre Asociatia de Vanatoare Zimbrul Bucuresti si firma Wild Board, cu care Regia Nationala a Padurilor a incheiat in 2002 un contract de concesiune pe 10 ani. Dupa doua saptamani termenul concesiunii a fost prelungit pentru o perioada de 49 de ani.

Ulterior, concesiunea a fost anulata si Ministerul Agriculturii a organizat o licitatie adjudecata tot de omul de afaceri Ion Tiriac.