Sotul Romanitei Iovan spune ca n-a folosit pistolul cu gaze pentru ca nu stia cati hoti sunt in casa

In noaptea de miercuri spre joi, cand l-a impuscat pe spargatorul Florin Iancu, Adrian Iovan a avut la indemana doua arme: o pusca de vanatoare, tip Winchester, si un pistol cu gaze lacrimogene, marca Rohm.

Daca Iovan ar fi folosit pistolul, Iancu avea sanse mari sa supravietuiasca, fara a mai reprezenta un pericol pentru „gazdele" sale.

De ce a preferat Adrian Iovan o arma letala? Este una dintre multele intrebari care au aparut in cercetarea cazului de la vila creatoarei de moda Romanita Iovan. Sotul sau sustine ca n-a apelat la pistolul cu gaze intrucat nu stia cati agresori patrunsesera in casa.

Armele lui Iovan

Pusca Winchester, o carabina de calibru 12, este folosita la vanatoarea de iepuri sau de pasari. Are sistem de incarcare sub teava. In momentul declansarii, pulberea din cartus explodeaza si arunca alicele. Produce victimei plagi extinse daca distanta de tragere este mica.

Pistolul Rohm este o arma cu 8 focuri, proiectata pentru utilizarea de la distanta mica.

Adrian Iovan, sotul creatoarei de moda Romanita, nu l-a executat pe hotul care a incercat sa-i jefuiasca in noaptea de miercuri spre joi. Cel mai probabil, arma s-a descarcat accidental, se arata in raportul preliminar al medicilor legisti care au efectuat autopsia lui Florin Iancu.

Potrivit acestora, in craniul hotului a fost gasit un singur cartus incarcat cu alice. Acesta a fost tras de la mai putin de un metru distanta. „La 36 de ore de la fapta putem spune ca sotul creatoarei a fost in legitima aparare. Ramane sa aflam insa toate detaliile evenimentului, si abia atunci vom putea da un verdict clar", sustineau ieri surse judiciare.

Asupra hotului au fost gasite mai multe hartii cu insemnari personale, o agenda telefonica, cheile de la locuinta surorii sale si bunurile sustrase din casa familiei Iovan.

Cel mai probabil saptamana viitoare anchetatorii vor putea spune cu certitudine daca in acest caz este vorba despre omor sau legitima aparare. In cazul in care va fi gasit vinovat de savarsirea primei infractiuni, Iovan ar putea fi condamnat pana la 20 de ani de inchisoare.

In cursul zilei de ieri, sora lui Florin Iancu a anuntat ca intentioneaza sa-l dea in judecata pe Adrian Iovan.

Deocamdata insa, procurorii mai au de facut cativa pasi importanti pentru a se stabili daca Adrian Iovan a comis vreo infractiune. Ei asteapta expertiza balistica a armei, pe cea traseologica si rezultatul final al autopsiei.

Cu ajutorul acestora se va putea determina distanta de la care a tras pilotul spre hot si pozitia in care se aflau in acel moment. Adrian Iovan le-a spus deja anchetatorilor ca in casa mai avea si o arma cu gaze, dar i-a fost frica sa se foloseasca de ea, nestiind cu cate persoane are de-a face.

Ofiterii Serviciului Omoruri din cadrul Politiei Capitalei vor continua si ei verificarile. Chiar de ieri, i-au chemat la audieri pe toti cei care ar fi putut fi martori la incident. Este vorba despre vecinii care ar fi putut sa auda zgomote in curtea familiei Iovan, dar si despre angajatii unei firme de paza care ar fi putut sa-l vada pe Iancu inainte sa patrunda in locuinta creatoarei.

Vecinii, bine paziti

Pe strada Herastrau, vizavi de casa creatoarei de moda Romanita Iovan, se afla un cabinet stomatologic monitorizat non-stop de o firma de paza si protectie. In noaptea de 5-6 octombrie, cu doar cateva minute inainte sa-si faca aparitia Iancu, un echipaj a trecut prin zona pentru un control de rutina.

La ora 2.29, agentii de paza au lasat in poarta cabinetului stomatologic un bilet prin care sa ateste prezenta echipei in zona la aceea ora. Din cercetarile efectuate pana acum, se presupune ca Iancu ar fi intrat in casa Romanitei Iovan la mai putin de o ora de la trecerea patrulei.

Anchetatorii spun ca, daca la ora controlului, hotul s-ar fi aflat pe strada respectiva, e foarte probabil ca el sa fi crezut ca patrula verifica tocmai casa familiei Iovan pentru ca nu e nimeni in imobil.

Parerea specialistului - Sub imperiul emotiei

Psihologul Tudorel Butoi, fost criminalist al Politiei Capitalei, a explicat starea de spirit a familiei Iovan in momentul in care a descoperit ca in locuinta se afla un strain: „Fara indoiala, autorul acestui omor s-a aflat - in momentul in care a luat decizia de a inlatura pericolul - sub imperiul unei puternice emotii.

O stare de teama in care functioneaza doar instinctul de aparare cu un puternic suport

emotional, care ingusteaza campul de reflexie al constiintei . La mijloc sunt teama si panica, care te fac sa actionezi", a explicat psihologul Tudorel Butoi.

Acesta sustine ca familia Iovan traieste o adevarata tragedie, dar si misiunea anchetatorilor e una foarte grea: „Omul asta traieste o drama pentru ca nu e usor sa ucizi. Judiciar e o provocare pentru ca instanta va trebui sa aprecieze daca a fost legitima aparare. Normal este ca locuinta sa fie spatiul tau de siguranta. Legile proprietatii nu trebuie doar sa garanteze si sa ocroteasca proprietatea.

Trebuie sa poti legal sa inlaturi oricand si prin orice mijloc pericolul. Cat timp lucram in politie, eu si colegii mei vedeam des tablouri groaznice. Noi incercam sa-i prindem pe cei care intrau la om in casa si il omorau, violau sau schingiuiau. Acum sunt suficienti oameni care au inteles sa se apere si care au legal arme", declara psihologul Tudorel Butoi.

Opinii - „Ii trageam nu unul, ci trei gloante!"

Silviu Prigoana crede ca gestul lui Adrian Iovan este justificat. „Cand iti intra cineva in casa la 3.00 dimineata, il intrebi de buletin? Il impusti direct, pentru ca ai tot dreptul, esti pe proprietatea ta. Daca la 3.00 noaptea nu sta acasa, atunci sa stea la doi metri sub pamant", sustine el. „Platim impozite, iar politia si procuratura ne ancheteaza tot pe noi", spune Prigoana.

„O sa-mi cumpar pusca si o sa pun prin curte capcane pentru ursi. Si propun ca legea sa fie modificata: rudele infractorului omorat de mine sa plateasca despagubiri. Sa-mi dea banii pe glont", a conchis Prigoana.

Zina Dumitrescu, creatoarea de moda care o cunoaste pe Romanita de peste 20 de ani, spune ca ar fi reactionat la fel ca Adrian Iovan. „I-as fi dat in cap. Eu tin satarul de tocat carne langa usa. Daca ar muri vreo cativa talhari, s-ar speria restul si s-ar mai potoli", afirma ea. „Sper doar sa nu apara probleme cu sarcina", explica Zina Dumitrescu.

Gigi Becali spune ca ar fi reactionat la fel . „Ii trageam nu unul, ci trei gloante. Dup-aia, cand il vedeam intins pe jos, mi-ar fi parut rau de el, dar asa ce-as fi putut face, sa ma bat cu el si sa ma taie sau mai stiu eu ce?!", ne-a declarat acesta.

Ovidiu Tender, presedintele Grupului Tender: „Consider ca a fost legitima aparare. Si eu as fi procedat la fel. Incalcarea proprietatii implica existenta conceptului de legitima aparare. Mi se pare absolut normala atitudinea proprietarului. Niciunul dintre noi nu stie cum ar fi reactionat daca s-ar fi trezit in miezul noptii cu o silueta in dormitor".

Filmul jafului

ORA 3.30. Florin Iancu intra in casa familiei Iovan printr-un geam de la subsolul cladirii. Dupa ce scotoceste camerele de la subsol, urca un etaj, unde ravaseste hartiile din biroul locuintei.

ORA 3.35. Iancu urca la primul etaj, de unde ia un ceas barbatesc. Isi continua „vizita", ajunge la etajul al II-lea si intra intr-o camera de unde mai ia de pe o masa cateva bijuterii.

ORA 3.37. Ultima camera din care hotul vrea sa fure este dormitorul sotilor Iovan. In momentul in care intra in incapere, Iancu este simtit de Romanita care isi trezeste barbatul. Infractorul se sperie si fuge pe scari spre bucatarie.

ORA 3.40. Adrian Iovan suna la politie si anunta ca in casa lui se afla un barbat necunoscut. Intre timp, Iancu sare pe terasa, insa in momentul in care cade se loveste la picior. Astfel, fuga lui este incetinita, lucru care-l ajuta pe pilot sa-l ajunga din urma. Hotul intentioneaza sa escaladeze balustrada terasei si se prinde cu mainile de teava de gaze.

In acel moment este prins de Iovan care incearca sa-l loveasca cu arma. Aceasta se descarca, iar cartusul il nimereste in plin pe Iancu.