Atmosfera Bucurestiului de odinioara este reconstituita de 60 de colectionari de antichitati, care si-au scos comorile la lumina

In acorduri care aduceau aminte de vremurile patefonului, s-a deschis ieri Targul Anticarilor, langa luxosul sediu al Primariei Sectorului 2.

Atmosfera de epoca a fost reconstituita cu fotografii vechi, palarii si costume de epoca. Aflat la prima editie, targul reuneste aproximativ 60 de impatimiti, anticari si colectionari, care expun cele mai reusite piese pe care le detin. Un pulverizator de parfum, imbracat in broderie si inca functional costa 50 RON, iar o copie a Letopisetului Tarii Moldovei, 500 RON.

Daca la unele dintre obiectele vandute preturile sunt destul de piperate, se pot gasi si unele la preturi acceptabile. Si pentru ca e targ, comerciantii sunt deschisi la negocieri.

Obiecte vechi, la preturi piperate

„Paharul asta de argint e de la 1877!", explica emfatic un comerciant cu o tichie turceasca pe cap, rosie, cu margele aurii. O batranica ia in mana o moneda cu Regele Mihai, o analizeaza cu atentie, dupa care intreaba de monezi cu Regele Carol. In Parcul Obor sunt 18 corturi unde expozantii pun in vanzare carti si alte obiecte vechi.

Telefoane, inca functionale, dupa spusele comerciantilor, carti, vederi cu Bucurestiul de altadata sau cu familia regala, timbre, sfesnice, bijuterii si multe altele sunt expuse pe tarabele anticarilor.

Cea mai veche cismea din Capitala

Expozitia cu obiecte de arta este la parterul Primariei Sectorului 2, langa Parcul Obor. Piese din colectiile personale ale unor impatimiti colectionari de antichitati sunt disponibile publicului pana duminica.

Poate fi admirata cea mai veche cismea din Bucuresti, datand de la inceputul secolului XIX, dar si caricaturi cu personaje politice si de cultura de pe vremea lui Eminescu ori partituri cu muzica Bucurestiului din 1860-1930.

La Mosi, barbatii se luptau cu ursii

O serie de fotografii prezinta aspecte inedite ale Targului de la Mosi din 1925: lupte greco-romane intre un om si un urs, precum si inceputurile parcurilor de distractii. Pentru cei interesati de istorie, sunt harti vechi ale Capitalei datand incepand cu 1781, stampe si scrisori originale din secolul XIX.

„Speram ca tinerii sa-si dea seama ca pot avea acasa piese de valoare, sa trezim in oameni dorinta de a transmite mai departe nu numai valori materiale, ci si spirituale", ne-a declarat Ion C. Rogojanu, unul dintre colectionarii prezenti.

Masini de epoca, trasuri si costume unicat

Azi, de la ora 11.00, membrii Clubului Vehiculelor de Epoca din Romania vor face o demonstratie cu cateva autovehicule din colectia pe care o detin. Cea mai veche masina este din 1914. De asemenea, in spiritul Micului Paris, organizatorii promit trasuri conduse de muscali.

Duminica, in ultima zi a targului, incepand tot la ora 11.00, actorii Teatrului de Comedie din Bucuresti vor prezenta costume de epoca unicat, in timp ce artisti consacrati precum Radu Beligan, Constantin Rezachevici, Albert Poch si Marcel Zambaccian vor evoca vremuri de altadata.

Pulverizator de parfum (1890) 50 RON

Moneda cu Regele Mihai 20 RON

Sfesnic din alama argintata 80 RON

Revista „Magazinul" (1942) 8 RON

Ceasuri de buzunar 50-400 RON

Cantar manual din metal facut la forje (sfarsit de sec. XIX) 35 RON

Carti postale 2-5 RON

Cutie de bijuterii 480 RON

Telefon din portelan 300 RON