Cascadorul Marian Chirvase vrea sa dea in judecata postul public

Emisiunea „Reconstituire la secunda" a devenit motiv de divergente intre un cascador si conducerea principalului canal al postului public de televiziune.

Marian Chirvase ii acuza pe reprezentantii TVR 1 ca au inceput o noua serie a emisiunii fara sa aiba acceptul lui, desi, din punct de vedere juridic, este proprietarul conceptului. Reprezentantii televiziunii spun insa ca „Reconstituire la secunda" este un titlu inregistrat la OSIM de TVR si ca proiectul propus de Chirvase este mult diferit de modul in care este conceputa emisiunea.

Acuzatii

Marian Chirvase a declarat pentru EVZ ca va actiona in judecata TVR 1 pentru ca a continuat difuzarea unei noi serii a emisiunii „Reconstituire la secunda", desi conceptul acesteia ii apartine, fiind luat in evidenta DACIN SARA (Societatea pentru Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual) cu numarul 755 din 30 iunie 2004.

„Am discutat proiectul in decembrie 2004, cu Irina Radu, directorul TVR 1, si a intrat pe post in luna martie. Am facut zece emisiuni, toate au avut un rating bun, si o medie de market-share de 15a, in conditiile in care era difuzata dupa miezul noptii.

Cu toate acestea, m-au anuntat telefonic, la sfarsitul acestei veri, ca nu mai exista posibilitati financiare de a continua emisiunea", a mai afirmat Chirvase.

El a adaugat ca notificarea telefonica a TVR 1 a venit dupa ce firma prin intermediul careia producea emisiunea „Clubul cascadorilor M&C" a achizitionat din Germania aparatura si vehiculele necesare cazurilor care urmau sa fie reconstituite. „Ne pregateam sa facem cazul „Mihailesti", noroc ca nu am cumparat si camioane", se amuza Chirvase.

Cascadorul a recunoscut ca nu a incercat sa stea de vorba cu cineva din TVR referitor la situatia creata, dar a declarat ca se afla in discutii cu una dintre televiziunile comerciale, urmand sa produca pentru aceasta emisiunea asupra careia spune ca are proprietate juridica.

Reactii

Irina Radu, directorul TVR 1, a declarat pentru EVZ ca „domnul Chirvase a venit cu propunerea de a face reconstituiri de accidente rutiere pentru „Jurnal"". De la aceasta idee la emisiunea in sine a fost drum lung. Ideea emisiunii imi apartine".

Radu afirma chiar ca, in cazul in care Chirvase a inregistrat pe numele sau formatul emisiunii, exista posibilitatea sa fie actionat la randul sau in instanta.

Directorul TVR 1 a mai precizat ca formatul adoptat de emisiune in noul sezon este modificat fata de primele zece editii, ajungandu-se astfel la cheltuieli „semnificativ mai mici". In ceea ce priveste intreruperea colaborarii cu Marian Chirvase, Irina Radu este de parere ca „s-a lucrat foarte dificil cu dansul si nu e treaba mea sa invat pe nimeni televiziune".

Seful principalului canal al televiziunii publice a mai precizat ca TVR a inregistrat titlul „Reconstituire la secunda" la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, pe data de 13 aprilie 2005.

Reconstituiri ale cazurilor celebre

Cele 11 editii de pana acum ale emisiunii „Reconstituire la secunda" au tratat cazuri celebre din ultimele decenii. Moartea lui Dumitru Tinu, a Mihaelei Runceanu, a lui Ioan Lucian Mihalea, atentatul de la „Jean Monnet", cazul Passaris sau „Furtul secolului" sunt doar cateva din cele care, pe baza documentelor oficiale, au fost redate in emisiune.