Fiecare profesie, cu riscul ei - asta a fost cea mai concisa opinie exprimata pe site-ul Adevarul despre drama din vila Romanitei Iovan.

Alti cititori merg drept la tinta: moarte hotilor! Dupa decenii in care proprietatea a fost violata, ba de cate un guvern, care ti-o fura cu "Monitorul Oficial", ba de cate un recidivist, care ti-o facea cu speraclul, avem si noi dreptul sa ne aparam avutul cu arma in mana. Putini sunt aceia care considera ca, totusi, pedeapsa capitala e prea mare pentru un furt.

Probabil ca, in afara de familie, nimeni nu-l plange pe Bogdan Iancu, tanarul impuscat de sotul modistei. Nici macar saracii din blocurile debransate, care au privit, cu cateva zile inainte, la tv, gresia scumpa din baia Romanitei.

Sa se indigneze, ei, ca bogatanii pe care nu-i mai incap bijuteriile in vila au impuscat un amarat plecat sa fure o patura si un palton? Aiurea! Oamenii necajiti inteleg cel mai bine cum este sa te trezesti noaptea cu un cutit la gat in propria casa. Familia Iovan isi permitea sa doarma cu geamul deschis fiindca locuieste intre vilele diplomatilor, cu jandarmi la poarta si caini dresati.

Oamenii din Primaverii nu risca sa cada victime unuia ca Danut Azamfirei, un violator care actiona in lifturile din Militari. El a fost prins de vecini, in 2001, inainte sa apara articolul 44 in noul Cod Penal. Daca, din greseala, unul dintre salvatorii victimei il imbrancea pe scari si-i rupea gatul, primea tot atatia ani de inchisoare cat violatorul.

Era o aberatie, dar ce facem astazi, cand legea ne da voie sa actionam in legitima aparare? Il violam si noi pe agresor? Dormim cu pistolul sub perna? Ramane de vazut daca tratamentul Iovan, cu pastile de plumb, este eficient. Precedentul ar putea sa-i puna pe ganduri pe spargatori. Din pacate, asta nu-i protejeaza pe oamenii cinstiti. Potrivit specialistilor, sunt trei tipuri de hoti.

Profesionistii ataca la pont casele cu cheag, in absenta proprietarilor. Fraierii lovesc la intamplare si sunt mai periculosi decat primii, fiindca reactiile lor, odata surprinsi, sunt imprevizibile. La fel, drogatii care incearca sa smulga un obiect-doua, cat sa le ajunga de o doza, ori, sub efectul psihotropelor, uita de pericol si se reped la "rupere", sa dea marea lovitura.

De-acum, toti stiu ca proprietarul ii poate astepta cu arma in mana. Se vor duce springarii la sapa, de frica, sau vor lua si ei o arma, sa poata raspunde daca-i prinde proprietarul? Experienta Statelor Unite arata ca aceasta "cursa a inarmarilor" nu a redus jafurile, dar a crescut numarul victimelor. Solutia trebuie sa vina de la autoritati. Politia este depasita.

Statistica disponibila arata ca, in Romania, 35.000 de spargeri raman cu "autor necunoscut", la 6.500 de hoti prinsi. Iar infractorii stau prea putin dupa gratii. Daca tot luam modelul american, atunci sa "taxam" separat fiecare delict: pentru 10 furturi sa faca 70 de ani de puscarie. Ar fi mai putini recidivisti pe strada, iar Bogdan Iancu, de pilda, ar fi inchis, dar in viata.