Doru Puiu Tiberiu este directorul general al societatii de administrare a investitiilor BCR Asset Management, parte a grupului BCR, cel mai mare din Romania.

Ce avantaje prezinta pentru investitori fondurile oferite de dvs, BCR Clasic si BCR Dinamic?

Avantajele generale sunt transparenta - investitorii stiu unde merg banii lor, lichiditatea - nu exista o scadenta, oamenii pot beneficia oricand de banii lor si managementul profesionist - avem o echipa care cu asta se ocupa - administrarea investitiilor. Avantajul direct al BCR Asset Management este plusul de vizibilitate pe care il asigura apartenenta la BCR.

De ce este in suferinta industria fondurilor de investitii in Romania?

Fondurile mutuale nu sunt promovate bine si nici distributia lor nu este satisfacatoare. Cele doua mari crize care au afectat piata (FNI si FMOA) au avut un impact social enorm, afectand in total 500.000 de investitori. Acum mai sunt 78.000. Romania este pe ultimul loc in lume ca investitie in fonduri mutuale pe cap de locuitor, cu doar 3-4 euro.

Este vorba de clasamentul tarilor in care exista o industrie a fondurilor, pentru ca in unele state nu exista (Serbia, de exemplu). Datele au fost furnizate de asociatias profesionala a administratorilor de fonduri din SUA, Investment Company Institute.

Cum vedeti evolutia acestei piete in urmatorii ani?

Exista niste fenomene imbucuratoare. Intre iunie 2000 si prezent investitia medie a crescut de 5,5 ori. Desi numarul investitorilor creste lent, cei care deja au devenit clienti ai fondurilor isi sporesc investitia.Credem ca industria fondurilor va continua sa creasca, in conditiile in care economia Romaniei poate deveni un pol de dezvoltare in zona.

Mai exista riscul de a-ti pierde banii investind in fonduri?

Acest lucru nu mai este posibil. S-a intarit controlul de catre CNVM si are loc si un control curent, facut de banca depozitara a fiecarui fond. Cadrul legislativ este mai bun si au disparut de pe piata societatile de administrare care reprezentau un pericol pentru investitori si, de fapt, pentru intreaga industrie.

Ce strategie de dezvoltare are BCR Asset Management?

Avem doua obiective mari: atingerea unei cote de piata egala cu cea a bancii mama (n.n. - BCR) si crearea unei familii extinse de fonduri. Spre sfarsitul anului vom lansa un fond nou, al treilea, pe actiuni, care va fi mai agresiv, gata sa beneficieze de conjunctura favorabila din piata. Din aprilie 2004 administram si conturi individuale.

Dupa primele 12 luni rezultatele sunt excelente, dovada fiind ca investitorii si-au prelungit contractele cu noi. Aceste conturi individuale administrate sunt doar pentru persoane fizice deocamdata, iar investititia minima este de 1 miliard de lei vechi.

Vom continua sa sprijinim si cele doua fonduri actuale - BCR Clasic (care este in principal un instrument de cash-management pentru persoane juridice; doi la suta din investitori sunt persoane juridice, care detin insa 70% din unitatile de fond) si BCR Dinamic (se adreseaza persoanelor fizice; grupul de varsta 35-55 de ani detine 60% din unitatile de fond).

Fondurile de investitii, o industrie subdezvoltata in Romania

Investitiile in fonduri mutuale pe cap de locuitor sunt cele mai mici in Romania din toate tarile in care exista aceasta industrie. Astfel, doar 3-4 euro pe cap de locuitor intra pe an in fondurile de investitii romanesti.

In Polonia, piata mai mare dar comparabila cu cea romaneasca in regiune, investitia pe cap de locuitor in fonduri este de 250 de euro.

In Slovacia, vorbim de 396 de euro/locuitor, in timp ce in Cehia valoarea este apropiata - 375 de euro.

Foarte bine, prin comparatie, sta Ungaria, unde investitia pe cetatean se ridica la 457 de euro.

In Uniunea Europeana, situatia sta cu totul altfel: 8.000-9.000 de euro pe cap de locuitor este investitia in fonduri mutuale in Grecia, iar in Franta ea ajunge la 17.630 de euro.

Cele mai mari sume sunt investite in fonduri mutuaale in Statele Unite, unde valoarea pe cap de locuitor este de 21.416 euro.

America face legea

La sfarsitul primului trimestru din 2005, numarul total al fondurilor mutuale din intreaga lume era de 54.702. Din acestea, 42% sunt fonduri de actiuni, 24% fonduri de obligatiuni, 20% fonduri diversificate, iar 7% fonduri monetare.

Din acestea, 55% se afla in Statele Unite, 35 de procente in Europa, iar 11 la suta in Africa si Asia-Pacific.

La sfarsitul anului 2004, valoarea totala a activelor tuturor fondurilor din lume depasea 16 mii de miliarde de dolari, din care peste jumatate se afla in SUA.

In Europa, suma se ridica peste 5,5 mii de miliarde, din care partea Romaniei era de doar 159 de milioane de dolari, cea mai mica dintre toate tarile luate in calcul de asociatia administratorilor profesionisti de fonduri de investitii din Statele Unite.

Astfel, singura tara in care valoarea nu depaseste un miliard de dolari este Filipine, cu "doar" 950 de milioane. In tarile de langa noi, valoarea activelor fondurilor este de 30 de ori mai mare in Cehia, de 35 de ori mai mare in Ungaria, de 120 ori mai mare in Turcia si de 300 de ori mai mare in Grecia.

Investitii in fonduri mutuale pe cap de locuitor

Romania - 3,3 euro

Polonia - 250 euro

Cehia - 375 euro

Slovacia - 396 euro

Ungaria - 457 euro

Franta - 17630 euro

SUA - 21416 euro

Sursa: Investment Company Institute (SUA)