Consumul de carne de pasare comercializata prin unitati autorizate nu prezinta nici un risc - sustin crescatorii de pasari din tara. Presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van, anunta ca riscul aparitiei unor focare de gripa aviara in unitatile autorizate de crestere a pasarilor este redus.

Ilie Van a declarat la Radio Romania Actualitati: "Fermele avicole organizate din sistemul de productie industriala dispun de programe de profilaxie la poarta fermei si chiar la intrarea in adapost, menite sa reduca riscul de infectie.

Stie toata lumea, cine a vizitat o ferma avicola ca acolo nu se poate intra decat dupa ce se schimba echipamentul de strada cu cel de ferma, dupa ce se dezinfecteaza pe talpile picioarelor la intrarea in filtrul sanitar. Personalul care lucreaza in ferme se schimba si se spala, se dezinfecteaza mainile, de asemenea aleile se dezinfecteaza permanent atat in interiorul, cat si in exteriorul fermei.

In plus, halele de crestere a pasarilor sunt hale inchise, adica hale care nu dau posibilitatea pasarilor sa paraseasca adapostul si nici sa patrunda in interior pasari salbatice. Impactul care l-am observat de doua zile de cand boala a fost suspicionata in zona Tulcea si asta este ingrijorator pentru noi este legat de reducerea vanzarilor.

Aceasta reducere a vanzarilor mi se pare nejustificata intrucat toata carnea care se produce in fermele noastre provine din ferme autorizate si supravegheate sanitar-veterinar, iar magazinele care comercializeaza aceasta carne, de asemenea, sunt autorizate sanitar-veterinar. Exportam circas 4.000 de tone de carne de pasare pe an.

Este posibil sa avem o interdictie la export pentru o perioada limitata. probabil, dar asta este un alt aspect care, de asemenea, va trebui sa-l rezolvam cu autoritatile noastre", a adugat Van.