Am relatat cu ceva timp in urma despre o intelegere secreta intre Ion Iliescu si Miron Cozma dupa mineriada din 13-15 iunie 1990, care a avut loc la o cabana de langa Brad ce apartine Regiei Huliei.

Iliescu intentiona sa-l faca "mare" pe Miron Cozma, pentru a-i creste puterile asupra minerilor, dupa "rolul salutar" avut de acesta in evenimentele "extremiste" din Piata Universitatii si "restabilirea ordinii firesti in Capitala" de catre ortaci. Discutia de taina de la cabana a avut loc dupa ce Cozma a fost invitat de mai multe ori in Bucuresti.

Curtarea lui Miron Cozma s-a facut prin toate mijloacele din arsenalul SRI: mese la "Doi Cocosi", partide de tenis cu piciorul. Ion Iliescu i-a promis lui Cozma certificat de revolutionar, chiar postul de ministru de Interne. Pana la urma s-a conturat ideea "guvernatorului" (pentru a nu se confunda cu prefectul).

Ion Iliescu i-a sugerat lui Miron Cozma ca si Liga Sindicalistilor Minerilor Valea Jiului sa adopte o hotarare in acest sens. Ceea ce s-a si intamplat.

Am intrat in sfarsit in posesia documentului. Este vorba de Hotararea nr. 9 a Ligii semnata de Miron Cozma (presedinte), Ilie Torsan, Nicolae Drella (vicepresedinti) si Valerica Matei (secretar).

Pentru preconizata regiune autonoma Valea Jiului, Consiliul de Coordonare considera ca "motivata" alegerea in functia de prefect (ulterior s-a cazut de acord asupra denumirii de guvernator) a domnului Miron Cozma.

De fapt Miron Cozma si incepuse sa se comporte ca un "guvernator" (dupa cum isi inchipuia el functia): avea garzi pretoriene, stabilea regulile la Regia Huilei (unde-si dadea avizul si pentru contracte), oprea lucrul la mine dupa bunul plac.

Speram ca Justitia va da de urma documentelor prin care Ion Iliescu si Miron Cozma au pus la cale "autonomia teritoriala" (de care erau acuzati intre timp maghiarii).