Mai multe organe de investigatie din Romania trudesc pentru a demasca o uriasa operatiune de spalare de bani a mafiei siciliene, asupra careia au fost atentionati de catre organisme de specialitate italiene si chiar la nivel european, ne-au dezvaluit surse confidentiale.

Sursele, care doresc sa-si mentina anonimatul din motive lesne de inteles, ne-au dezvaluit ca in prezent se verifica o structura tentaculara specifica organizatiilor de tip mafiot, suspectata ca spala milioane de euro murdari sub masca investitiilor in afaceri cu gunoaie si nu numai.

Romania a devenit "teatrul" investitiilor mafiote

Potrivit surselor, intentia mafiei italiene pentru Romania este de a acapara piata de deseuri si de a controla activitatea acesteia in vederea circularii banilor negri si crearea unei fatade de activitate legala. Procedura, folosita in numeroase cazuri de spalare de bani, este cunoscuta de autoritatile italiene, care au reusit sa descopere aceste retele.

In Italia experienta autoritatilor in lupta cu mafia este deosebit de complexa iar monitorizarea activitatilor mafiote este foarte stricta.

Astfel, cu putin timp in urma autoritatile italiene de lupta contra mafiei, Parchetul Antimafia, autoritati bancare de rang inalt, ofiteri de legatura din Interpol si chiar unii comisari pentru aderare din anumite sectoare speciale au alarmat autoritatile romane despre transferurile de bani murdari ai mafiei din Palermo catre Bucuresti.

Reprezentantii familiei Pileri sunt principalii vizati in cadrul acestei operatiuni, ne-au dezvaluit surse confidentiale din cadrul organelor de investigatie. Din momentul in care s-au "plantat" in Romania, in urma cu 10 ani, ei au creat o "suveica" de societati, suspectate si verificate ca "tentacule" ale mecanismului de spalare a banilor murdari ai mafiei.

"La Piovra"

Ultima si cea mai mare achizitie a fratilor Sergio si Giuseppe Pileri este proprietatea asupra societatii Ecorec SA (luna februarie a acestui an), care patroneaza groapa de gunoi de la Glina (unde fusese actionara pana de curand si fiica lui Bebe Ivanovici, fostul presedinte al Consiliului Judetean Ilfov).

Presedintele consiliului de administratie este Pietro Campodonico din Palermo, vicepresedinte fiind Giuseppe Pileri. Acesta din urma figureaza cu doar 1% din actiunile societatii, la fel ca fratele lui, Sergio Pileri. In realitate, fratii Pileri controleaza societatea prin suveica de societati pe care au creat-o.

SC Agenda 21 SA este firma care "controleaza" Ecorec (82% din actiuni) si are acelasi obiect de activitate principal (asanarea si indepartarea gunoaielor, salubritate si activitati similare). Nici la acest nivel fratii Pileri nu apar expliciti. De aici insa tesatura devine mai transparenta.

Sergio Pileri detine:

- 25% din Bio Agri Est, care controleaza 50% din SC Agentia Obiettivo Lavoro, aceasta fiind proprietara a 40,2% din Agenda 21 SA (aceasta din urma avand, cum am aratat mai sus, 82% din actiunile la groapa de gunoi Glina).

- Restul de 50% din SC Agentia Obiettivo Lavoro, proprietara a 40,2% din Agenda 21 SA.

- 100% din actiunile Pilerius Company SRL, care controleaza 75% din Bio Agri Est, societate ce detine jumatate din aceeasi SC Agentia Obiettivo Lavoro, actionara cu 40,2% din Agenda 21 SA.

- 33,3% din 3I (Italia, Imobiliare, Investitii), actionara cu 1% direct in Ecorec SA.

- 9,8% din Agenda 21 SA.

- 1% din Ecorec SA.

Sergio Pileri este si presedintele consiliului de administratie la Agenda 21, principalul actionar la Ecorec SA.

Fratele sau, Giuseppe Pileri detine si el 1% din Ecorec SA, 33,3% din 3I SRL si 9,8% din Agenda 21 SA. El este si vicepresedinte la Ecorec SA.

Dupa cum lesne se poate observa, toate firmele sunt controlate de cei doi frati. Mai mult, toate societatile de mai sus, cu exceptia Ecorec SA, au acelasi sediu declarat - Bucuresti, bulevardul Tunari nr. 49.

Tentacula italiana, pusa sub sechestru la Palermo

Desi este presedintele Ecorec SA, Campodonico Pietro nu este un obisnuit al gropii de gunoi "Ochiul Boului" de la Glina. In varsta de 70 de ani, el este vicepresedintele Sirco S.P.A. (societate pe actiuni), cu sediul la Palermo, Sicilia, Italia, cu puteri depline de administrare ordinara si extraordinara.

Potrivit datelor de la Camera de Comert si Industrie Brescia, autoritatile italiene au pus deja sechestru pe capitalul social (10 milioane de euro) si pe toate bunurile societatii: "Tribunalul din Palermo, prin decretul de sechestru preventiv din 9 iulie 2005 depus la registratura in aceeasi data, ordona sechestrul intregului capital social si al tuturor bunurilor societatii (...) notificare catre Carabinierii Sicilia din data de 11 iulie 2005".

"Suveica" nu sta pe loc

Suveica de mai sus nu este decat o fotografie, un instantaneu, structurile de actionariat si de tentacule ale suveicii fiind in continua miscare. Societatea Sirco S.P.A., sechestrata in Italia in luna iulie 2005, era la acea vreme actionar majoritar in Agenda 21 (51%). Desi avea sechestru in Italia din iulie 2005, Sirco S.P.A.

a vandut in Romania o luna mai tarziu jumatate din pachetul de actiuni detinut la Agenda 21 catre Obiettivo Lavoro (controlata de Sergio Pileri), ramanand cu 25,5% din actiuni. La randul ei, Sirco S.P.A. cumparase pachetul majoritar la Agenda 21 in luna mai 2004 de la SC Kris SA, societate inregistrata in Luxemburg.

Administratorul lui Kris era tot un italian, din Napoli, Nicola Colucci, acesta fiind administrator si la Agenda 21 pana la retragerea SC Kris in favoarea lui Sirco S.P.A.

Pana acum au fost monitorizate mai bine de 4,2 milioane de euro transferuri de bani murdari catre Romania, sustin sursele, dar se asteapta ca "descoperirile" sa creasca in regim exponential, mai ales ca groapa de gunoi "Ochiul Boului" de la Glina nu este singura din Romania controlata in acest mod.

Mai grav este ca, spun aceleasi surse, in anturajul mafiei ar fi intrat nu doar avocati, ci si judecatori suspectati ca ar fi corupti. Lantul slabiciunilor nu se opreste aici, in joc intrand si oficialitati (functionari din ministere ori agentii guvernamentale), care ar fi inlesnit si patrunderea suspectilor in delegatii oficiale ale Romaniei in calitate de oameni de afaceri.