Podgoria societatii iesene Cotnari SA a fost singura din tara ferita anul acesta de mana si inundatii si, totodata, singura care a avut o productie normala, informeaza Rompres. In timpul celor trei saptamani de recoltare, de pe cele 1.200 de hectare cultivate cu vita de vie au fost culese circa 1.000 de vagoane de struguri.

Specialistii in oenologie sustin ca, desi 2005 a reprezentat un dezastru pentru majoritatea viticultorilor din Romania, la societatea Cotnari SA vinul are o calitate mult mai buna comparativ cu cel din 2004, deoarece, anul acesta, vita de vie a fost stropita de 10 ori, ceea ce a impiedicat aparitia manei sau a altor boli specifice.

"Este un an bun pentru vinul de Cotnari. Avem o productie normala, putin mai mica fata de cea de anul trecut, dar, din punct de vedere al calitatii, vinul este mult mai bun decat cel din 2004", a spus Constantin Deleanu, directorul SC Cotnari SA Iasi.

Pentru a culege strugurii de pe cele 1.200 de hectare cultivate cu vita de vie, in acest an, SC Cotnari SA a angajat 1.200 de persoane, alte 100 lucrand la divizia mecanizata.

De asemenea, la Cotnari SA zilnic se proceseaza intre 40 si 50 de vagoane, cu zece mai mult decat capacitatea combinatului. Pentru a rezolva pe viitor problema procesarii, conducerea Cotnari SA a elaborat un proiect de modernizare, in care vor fi investiti 4 milioane de euro, astfel incat capacitatea va creste la 70 de vagoane pe zi.