Ministrul roman al afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, va intreprinde maine si poimaine o vizita in Rusia. La invitatia omologului sau de la Moscova, Serghei Lavrov. Deplasarea survine in contextul in care Romania detine presedintia rotativa a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite si pe fondul intensificarii eforturilor de reglementare a crizei de pe Nistru.

Desigur, conjunctura politica nu se limiteaza la cele doua momente. Pentru ca, vorbind despre relatiile dintre Bucuresti si Moscova, nu trebuie neglijate pozitiile celor doua state in chestiuni de interes comun.

Iar aici intra, alaturi de dosarul economic, segment separat, proiectele strategice pentru zona Marii Negre, colaborarea cu anumite tari din regiune, precum Ucraina, Republica Moldova, Polonia sau Turcia. Si, poate cel mai important subiect - problema tezaurului Romaniei.

Schimb de pareri

Asa cum se intampla in astfel de cazuri, comunicatul oficial al MAE nu ofera decat fraze-tip inchise intr-un limbaj specific diplomatiei, rigid si sobru. Un text care conduce la concluzia ca vizita este una banala, nedemna de vreun interes deosebit, un punct dintr-o agenda de lucru care trebuie bifat. Dar lucrurile nu sunt si nu pot fi asa.

In primul rand pentru ca Serghei Lavrov nu este genul de om care sa-si piarda timpul cu politeturi. De altfel, nu este nici momentul pentru intrevederi de protocol. Este clar ca seful diplomatiei de la Moscova si, implicit, Kremlinul au nevoie de clarificari. Concret, Rusia vrea sa stie exact ce cred autoritatile de la Bucuresti despre ultimele evolutii de pe scena politicii mondiale.

Iata de ce, discutiile de la Moscova dintre cei doi ministri vor fi, mai degraba, un schimb de pareri, o consultare pe chestiuni delicate si sensibile pentru ambele parti.

Nimic nu e pe gratis

Intr-un interviu acordat agentiei RIA Novosti, reprezentantul oficial al MAE de la Moscova, Mihail Kaminin, preciza, printre altele, ca "discutiile pe care ministrul roman le va avea cu Lavrov trebuie sa devina o etapa importanta in dezvoltarea dialogului politic" si consolidarea incarcaturii pozitive acumulata in raporturilor dintre cele doua parti.

In traducere libera, asta inseamna ca, intr-adevar, Moscova este foarte interesata in largirea contactelor cu tara noastra. Inscrisa de presedintele Traian Basescu pe axa Londra-Washington, Romania poate deveni inclusiv pentru Kremlin un pion esential in jocurile din aceasta parte a lumii.

Cum nimic pe aceasta lume nu se face pe "ochi frumosi", depinde numai de diplomatia romana sa extraga cat mai multe avantaje din aceasta afacere.

Moment bun pentru Bucuresti

Vrem sau nu, dar pana una-alta, Rusia ramane principal furnizor de gaze naturale in Europa. Nu intamplator acelasi Kaminin isi exprima speranta ca "statutul Romaniei de stat membru NATO si procesul ei de integrare in UE nu vor influenta negativ nivelul ridicat al relatiilor politice atins de Romania si Rusia, nu va fi afectata dezvoltarea relatiilor comerciale si economice".

Cuvinte ce pot insemna o dorinta si un avertisment. In pofida unor "progrese" de democratizare, Rusia ramane ostateca fostei ei maretii. Dar care are nevoie de "prieteni". "Dezvoltarea relatiilor cu Romania constituie un factor major de consolidare a stabilitatii in regiunea Marii Negre", mentiona Kaminin. Inca o dovada a faptului ca Rusia are nevoie de Romania.

Un moment prielnic pentru Romania de a se impune ca participant independent la marele joc politic.