Patronii casutei postale din Insula Pastelui, unde sta sediul social al INSOMAR, au socotit ca Puterea are nevoie acum, in convalescenta toamnei, de un cadou. Drept urmare, pe piata, la schimb cu gainile interzise pe motiv de gripa aviara, a fost scos la vanzare mediatica un sondaj din care rezulta ca Alianta creste in optiunile electorale, in timp ce Opozitia scade.

Marfa contrafacuta are si unele lucruri adevarate. Trucul dintotdeauna al manipularii. Minciuna gogonata e oferita poporului din suburbii in ambalajul unor adevaruri ce nu pot fi infirmate brutal. Printre aceste adevaruri se numara si cel despre lipsa de entuziasm a romanilor fata de un posibil Referendum in chestiunea Parlamentului unicameral.

Nu ma mira.

Am stiut acest lucru de la baroneasa Emma Nicholson. Cu mult inaintea publicarii sondajului INSOMAR, fostul raportor al Parlamentului UE s-a intalnit cu membrii Comisiilor reunite de Politica Externa din Senat si din Camera Deputatilor.

Cum sta bine unui calator strain printre bajbuzucii Europei, domnia-sa a tinut sa ne spuna ca suntem pe drumul cel bun, dar ca mai avem multe de facut.

De 15 ani, de cand Principatele Unite Romane suie drumul spre NATO si spre Uniunea Europeana, trimisii noilor Inalte Porti n-au avut fata de noi un alt fel de atitudine. O atitudine la jumatatea drumului dintre morcov si bici, adecvata, pare-se, copiilor tembeli nascuti din avortul Comunismului.

Momentul sosirii sale pe meleaguri romanesti ar fi trecut, poate, neobservat, daca interventia s-ar fi redus la chestia cu drumul. Baroneasa a simtit nevoia sa se pronunte insa si despre ultima fantezie care tulbura somnul politicienilor nostri, apele Dambovitei noastre politice: reformarea sistemului parlamentar.

Despre asta, Emma Nicholson a zis textual:

"Recomand Romaniei sa nu utilizeze prea mult timp in incercarea de a reforma sistemul parlamentar. Este mai mult decat suficient de bun pentru intrarea in Uniunea Europeana. Poate ca ar trebui ca aceasta chestiune sa fie lasata la o parte pentru o vreme, pana cand Romania va fi un membru al Uniunii Europene".

N-a fost o vorba aruncata in treacat, un raspuns la o intrebare pusa de o jurnalista ingrijorata ca se va intoarce in redactie doar cu un cliseu. A fost un veritabil discurs in chestiunea problemei numarul unu a Romaniei de carnaval.

Dovada?

Emma Nicholson a gasit de cuviinta sa ne avertizeze si asupra pericolului reprezentat de concentrarea oarba pe discutia despre Parlamentul unicameral:

"Este deturnata energia necesara pentru provocarile fundamentale pe care le mai are Romania de depasit: controlul granitelor, traficul cu oameni, sanatatea natiunii, care nu este nici pe departe suficient de buna".

Pentru ca pronuntarea ferma in chestiunea agitatiei nationale cu Parlamentul unicameral trebuie raportata la doua elemente pentru a-i intelege adevarata semnificatie:

Emma Nicholson e englezoaica. In termeni romanesti, unde se zice de-a dreptul ca esti un bou si nu se face un ocol politicos prin toata zootehnia, zisele baronesei trebuie traduse ca expresia unei stupefactii fata de ce facem noi la ora actuala. Ceva in genul in viata mea n-am vazut tampiti mai mari ca voi!

Emma Nicholson s-a abatut de la cliseul de declaratie tipica a unui oaspete de la UE. A simtit nevoia sa se pronunte ferm, categoric in legatura cu preocuparile noastre zurlii, in timp ce probleme extrem de grave, nu numai de integrare, dar si de europenizare a tarii, sunt lasate balta.

Si dupa interventia baronesei, politicienii nostri au tinut-o langa cu Parlamentul unicameral.

Avea dreptate Emma Nicholson sa ne considere niste copii tampiti!