Cea de-a doua sesiune a concursului de proiecte de film, ce va fi organizata in aceasta toamna de Centrul National al Cinematografiei (CNC), va avea alte comisii de selectie, membrii juriului din prima etapa urmand sa fie schimbati. Noul regulament nu va mai incuraja contestatiile, pentru a nu deveni o obisnuinta printre cineasti.

Decizia a fost luata, recent, de reprezentanti ai asociatiilor de profil, producatori, regizori, distribuitori de film si proprietari de cinematografe, in cadrul unei intalniri moderate de secretarul de stat, Ioan Onisei, si directorul CNC, Decebal Mitulescu.

Ideea schimbarii fostilor membri ai comisiei a fost considerata o garantie in plus pentru corectitudinea acordarii creditelor financiare rambursabile sau nerambursabile de la CNC. Acest aspect incalca insa, in momentul de fata, Ordonanta privind cinematografia, prin care se prevede ca membrii celor doua comisii de selectie sunt alesi pentru doua sesiuni de concurs.

Prin urmare, s-a decis introducerea unui amendament in proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei, astfel incat fiecare sesiune de concurs sa aiba alti membri in juriu.

Daca acest amendament nu va fi aprobat in Parlament, decizia schimbarii membrilor comisiilor de selectie va viza doar sesiunea organizata de CNC in aceasta toamna, urmand ca din anul 2006 sa se respecte prevederile actuale ale Ordonantei.

In plus, componenta comisiilor de selectie se va stabili prin ordin al ministrului culturii si cultelor pe baza propunerilor venite de la Consiliul de Administratie al CNC. Astfel, s-ar limita posibilitatea ministrului de a numi in comisii persoane inadecvate responsabilitatilor pe care le au.

O alta schimbare in regulament vizeaza numarul de proiecte cinematografice de lung sau scurtmetraj si de proiecte de dezvoltare pe care un producator de filme le poate depune la o sesiune de concurs. S-a stabilit ca fiecare producator poate concura cu doua proiecte de lungmetraj, cu trei proiecte de scurtmetraj si cu doua proiecte de dezvoltare. Prin urmare, vor creste sansele producatorului de a obtine fonduri de la CNC.

Schimbari radicale

Printre cei care au dezbatut forma finala a regulamentului de concurs se numara Radu Gabrea, Sergiu Nicolaescu, Radu Muntean, Ada Solomon, Ion Ionescu si Tudor Giurgiu. Acest nou regulament este necesar intrucat in august a intrat in vigoare Ordonanta privind cinematografia, un nou act normativ care ia locul Legii cinematografiei din 2002 si care urmeaza a fi aprobat prin lege de Parlament.

Selectia proiectelor cinematografice se va face separat pentru fiecare sectiune de concurs de catre doua comisii: una formata din cinci membri la sectiunea filmelor de fictiune de lung si scurtmetraj si alta formata din trei membri la sectiunea filmelor documentare si de animatie.

Noul regulament prevede modificari si in privinta bugetelor alocate celor doua sesiuni de concurs si fondului de contestatii. Astfel, la data de 31 martie a fiecarui an, CNC va anunta bugetul respectivei sesiuni, iar fondurile nu vor mai fi defalcate procentual in buget pentru concurs si buget pentru solutionarea contestatiilor admise.

Majoritatea celor prezenti la intalnirea de la Ministerul Culturii au considerat ca nu este normal sa existe un fond separat pentru contestatii, pentru ca acestea ar deveni o cutuma, relateaza Mediafax. Un alt aspect vizat de regulament se refera la imposibilitatea acordarii unui credit financiar pentru doua proiecte ce urmeaza a fi realizate de acelasi regizor.

Consiliul de Administratie al CNC va atribui creditul proiectului care a obtinut cel mai mare punctaj, regizorul fiind obligat sa realizeze acest proiect. In cazul proiectului castigator ramas fara regizor se da posibilitatea producatorului de a-si alege un regizor de aceeasi calitate, pentru a putea beneficia de creditul de la CNC.

Banii vor fi dati dupa o noua grila

In plus, noul regulament va avea si o noua grila de finantare a proiectelor, astfel incat sa existe o departajare mai clara intre fondurile obtinute de candidati in functie de ierarhia lor data de punctaj.

Potrivit lui Decebal Mitulescu, CNC va anunta, dupa jumatatea lunii in curs, data exacta a desfasurarii concursului celei de-a doua sesiuni a proiectelor cinematografice, a caror selectie se va realiza pe baza noului regulament dupa ce ministrul culturii si cultelor isi va pune semnatura pe el.

"In acest moment, chiar lucrez la forma finala a acestui regulament, forma pe care am stabilit-o, de comun acord, in cadrul recentei noastre intalniri.

Nu vad nici un impediment din cauza caruia ministrul Iorgulescu nu i-ar acorda semnatura noului regulament", ne-a declarat Decebal Mitulescu, precizandu-ne ca "bugetul celei de-a doua sesiuni de concurs se ridica la suma de 60 miliarde de lei vechi".