Reprezentantii PNL si PD se plaseaza pe pozitii diametral opuse cand vine vorba despre momentul in care vor fi aplicate prevederile Legii 215. Mai precis, liberalii nici nu vor sa auda de schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene de sorginte pesedista abia in 2008, in timp ce democratii si-au schimbat radical pozitia dupa ce Traian Basescu s-a pronuntat in aceasta privinta.

Dorinta liberalilor de a transforma Legea 215 in moneda de schimb pentru a grabi modificarea Regulamentelor celor doua Camere intampina oprelisti chiar din partea colegilor de Alianta. Liderii PNL si PD

s-au certat, din nou, in sedinta de ieri a CNC-ului Aliantei, dupa ce democratii si-au flexibilizat pozitia in acesta privinta dupa declaratiile sefului statului in acesta privinta. Seful statului a declarat in urma cu doua zile la Brasov ca nu este oportuna schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene pana in 2008.

Aceasta declaratie a aparut chiar in momentul in care voci din PNL sustineau ca modificarea acestei legi si prin urmare inlocuirea presedintilor Consiliilor Judetene care apartin PSD ar putea reprezenta modalitatea prin care principalul partid de Opozitie ar putea fi determinat sa renunte la inversunarea cu care pune bete in roate Regulamentului celor doua Camere.

O decizie in acest sens a fost amanata pentru saptamana viitoare, astfel incat fiecare dintre partide "sa-si prezinte punctul de vedere".

Surse din Alianta au spus ca liberalii au fost extrem de nemultumiti de pozitia presedintelui, contrara discutiilor de pana acum pe acest subiect, dar si de pozitia colegilor de Alianta care dupa cum era de asteptat dealtfel si-au schimbat pozitia in acesta privinta dupa cea a sefului statului.

Cel care a incercat sa sustna punctul de vedere emis de Basescu a fost ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, dar liberalii au contracarat spunand ca a fost luata deja o decizie in acest sens.

Ca de obicei cei trasi la raspundere au fost reprezentantii PD carora liberalii le-au spus sa-i transmita lui Basescu sa nu se mai implice in problemele Aliantei.

Pe langa liderul PNL Bucuresti Ludovic Orban (foto stanga) nemultumit, a fost de aceasta data, si ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur. De altfel, Orban a declarat si la sfarsitul CNC-ului ca pozitia lui Basescu este "inaceptabila".

El a spus presei ca declaratiile presedintelui sunt contrare deciziilor din Alianta si din Coalitie privind schimbarea presedintilor de Consilii Judetene care provin de la PSD.

"Este inacceptabila aceasta pozitie a presedintelui. Noi i-am sanctionat pe presedintii de CJ care au participat la intalnirea de la Mamaia, unde au semnat un document alaturi de PSD, iar acum trebuie sa ne modificam punctul de vedere", a declarat Orban.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Aliantei, liberalul Eugen Nicolaescu, a prezentat o varianta mai soft a discutiilor precizand ca PD si PNl au stabilit sa discute in forurile de conducere ale partidelor, urmand sa fie luata o decizie saptamana viitoare. "S-a decis ca dupa discutia de la Poiana Brasov sa se mai analizeze subiectul vreo zece zile", a declarat Nicolaescu.

El a exclus posibilitatea ca acest pachet de legi privind administratia publica sa fie adoptat prin Ordonanta de Urgenta." Sa vedem ce forma conceptuala se va gasi pentru finalizarea pachetului de legi si apoi stabilim sub ce forma va trece, prin Parlament", a mai spus Nicolaescu.

In discutia din CNC, liberalii le-au reprosat, insa, colegilor democrati ca si-au schimbat pozitia dupa afirmatiile lui Basescu.

"Presedintele a spus ca principiul schimbarii presedintilor de CJ cu jumatate plus unu din numarul de voturi sa nu se aplice pana in 2008. Sensul declaratiei presedintelui a fost si preocuparea noastra, in Alianta si in Coalitie. Urmeaza sa luam o decizie in Coalitie", a spus la sfarsitul CNC-ului presedintele executiv al PD, Adriean Videanu (foto dreapta).

"Vom decide pe acest subiect in functie de argumentele care se vor aduce pana la momentul deciziei", a mai spus liderul PD.

El nu a negat insa ca o decizie in privinta schimbarii din functie a presedintilor Consiliilor Judetene ar putea avea si rolul de a stimula rezolvarea mai rapida a modificarii Regulamentului celor doua Camere, recunoscand astfel ca modificarea Legii 215 ar putea constitui o metoda de santaj la adresa PSD.

Cat priveste criza din Parlament si posibilitatea de a o debloca, Videanu a spus ca singura masura pe care o poate lua actuala Putere este sa asigure prezenta la lucrari. "Speram ca tertipurile de pana acum ale PSD sa nu mai blocheze lucrarile. Ce putem face in fata abuzului de a interpreta Regulamentul", a spus el.

Videanu a sustinut ca modificarea legilor administratiei publice locale nu are ca scop schimbarea unor presedinti de CJ. "Intregul efort pe aceasta tema nu are nimic comun cu santajul politic invocat de unii la adresa presedintilor de CJ. Credem doar ca este un moment politic oportun pentru a face reforma in domeniu", a spus liderul PD.

El a subliniat ca un primar, care are votul direct al electoratului, trebuie sa aiba si puterea de a-si duce la indeplinire mandatul.

Liberalii au fost primii dintre reprezentantii Puterii care au abordat acesta problema a modificarii legii administratiei publice in forurile de conducere. Mai precis , PNL a avut ieri-seara o sedinta a Comitetului Executiv in care urma sa fie luata in discutie si acesta problema.

Alianta ii cere Guvernului sa-si asume raspunderea

Guvernul isi va asuma raspunderea pentru pachetul de legi privind reforma in Sanatate cel mai probabil la sf?rsitul lunii noiembrie, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu. El a precizat ca angajarea raspunderii este o recomandare pe care conducerea Aliantei o face Executivului, prin aceasta masura urm?nd sa se modifice 14 legi din domeniul Sanatatii.

"Este vorba despre legea spitalelor, a farmaciei, a asigurarilor sociale de sanatate si a asigurarilor suplimentare de sanatate. Unele dintre acestea vor fi legi noi, iar la altele, cum este cazul legii spitalelor, se vor introduce reglementari privind conflictul de interese, clasificarea unitatilor spitalicesti si alte noutati", a mentionat Nicolaescu.