Desi Mircea Geoana a devenit presedintele PSD cu sustinerea grupului de la Cluj, ardelenii nu sint dispusi sa-l tina in brate neconditionat. Acestia asteapta de la Geoana sa scape partidul de personajele controversate.

Relatiile dintre Geoana si „clujeni" nu au ajuns inca la punctul de rupere, dar tensiunile se acumuleaza. Vicepresedintele PSD Ioan Rus i-a trimis lui Mircea Geoana pentru prima data un avertisment public. Intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, liderul clujean i-a reprosat lui Geoana ca nu are incredere in el.

In replica, presedintele PSD spune ca „are incredere totala in Ioan Rus" si i-a recunoscut „rolul important" pe care l-a avut in convingerea lui Vasile Blaga si a celorlalti lideri ai Aliantei D.A. sa renunte la planul de a-i schimba pe reprezentantii PSD din fruntea consiliilor judetene.

Supararea lui Ioan Rus s-a manifestat in acest weekend cind Geoana, la sugestia lui Nastase, i-a cerut sa nu se duca la reuniunea de la Poiana Brasov, unde ar fi participat in calitate de coordonator al grupului de negociere al PSD pe pachetul de legi privind reforma in administratie.

„Din nefericire, in presa s-a acreditat ideea ca un grup din PSD a pus la cale o tranzactie cu puterea: scapa presedintii de consilii judetene, dar sint sacrificati Nastase si Vacaroiu. Conducerea partidului a apreciat ca prezenta mea la acel eveniment ar fi fost nepotrivita, ar alimenta aceste speculatii.

Sau, ca sa fiu cinstit, poate ca unii din conducere chiar nu au avut totala incredere in mine", a spus direct Rus.

Geoana, Nastase, Mitrea - „niste autisti politici"

Nu este pentru prima data cind Geoana ia o decizie inspirata de Nastase in contra sugestiilor date de grupul de la Cluj.

Prima a fost saptamina trecuta cind Geoana s-a aliat cu Nastase si Mitrea, hotarind sa nu mearga la consultarile cu Basescu.

In interviul citat, Rus le-a reprosat celor trei ca „s-au comportat ca niste autisti politici" in loc „sa se aseze la masa si sa dialogheze fara translator". Ardelenii ii mai reproseaza lui Geoana si faptul ca este usor influentabil de Mitrea. Aceeasi impresie o au si cei din aripa Nastase. Acestia il descriu pe Geoana ca fiind „preluat de Mitrea, acest maestru al manipularii".

Termen pina la urmatorul Congres

Liderii grupului de la Cluj sint decisi sa-l abandoneze pe Geoana la urmatorul Congres daca acesta nu va demara „reforma reala" a PSD, ceea ce presupune sa debaraseze partidul de personajele controversate si nu sa le protejeze. Liderii grupului de la Cluj sint gata sa-l arunce pe Ioan Rus in lupta pentru presedintia PSD daca Geoana nu va reforma partidul.

In acest mod trebuie interpretata o alta remarca facuta de Rus in interviul pentru Mediafax. „In politica, precum in viata, de ceea ce ti-e frica, nu scapi", a raspuns Rus cind a fost intrebat daca nu cumva cei doi lideri ai PSD i-au interzis sa mearga la Brasov din teama ca in acest fel va acumula un capital politic.