Peste 80% din romani consuma sare de proasta calitate, importata din Ucraina si Belarus. Ea este adusa in conditii ilegale, dar la jumatate din pretul sarii romanesti. Aceasta in timp ce Societatea Nationala a Sarii Salrom exporta sare de calitate, extrasa din zacaminte renumite, pentru a fi folosita la deszapezire.

Pe piata, doar 20 la suta din sare este romaneasca

Salrom produce anual 2,5 milioane tone de sare, din care 1,7 milioane sub forma de saramura pentru industria petrochimica. O cantitate de 700.000 tone de sare gema merge la export, iar 7-10 la suta este comercializata pentru consumul alimentar. Aceasta inseamna nu mai mult de 70.000-80.000 tone de sare pe an, ceea ce reprezinta 20 la suta din piata interna.

Desi exporta peste 80% din productie: 100.000 tone in Germania, 100.000 tone in Serbia, 30.000 tone in Bulgaria si 180.000 tone in Ungaria, incasarile Salrom sunt mici. "Sarea este un produs greu si ieftin. Pretul la export este de 1.500 lei/kg, dar acestuia i se adauga inca 50 la suta transportul", a declarat, ieri, Marcel Nicolaescu, directorul general al Salrom.

Tarile importatoare folosesc sarea pentru deszapezire pe timpul iernii. Aceasta in timp ce romanii consuma sarea de proasta calitate importata din Ucraina si Belarus. "Sarea romaneasca este de calitate superioara, cu o puritate de 99%, dar populatia nici nu stie. De aceea, din 2006, vom promova un marketing foarte agresiv pentru a reintra pe piata interna", sustine Marcel Nicolaescu.

Importurile trec prin vama fara acte

Problema este de ce nici sarea nu e a noastra si de ce trebuie sa consumam sare din Ucraina si Belarus, cand avem munti de sare? Daca, in urma cu cativa ani, Romania importa 5.000 tone pe an, in 2005 importurile au sarit la 120.000 tone/an. Nicolaescu da explicatia: "Din 20 vagoane de sare, doar unul are acte, celelalte 19 intra in conditii ilegale in Romania.

Pretul este la jumatate din cel romanesc. Am sesizat Vama si Oficiul pentru Protectia Consumatorului, dar reclamatia s-a intors impotriva noastra prin controale nejustificate", declara directorul general al Salrom. Acesta sustine ca sarea din Ucraina si Belarus este comercializata cu predilectie in mediul rural, unde populatia este neinformata.

Se pare ca importatorii merg pana acolo incat folosesc pentru sarea importata ambalajele Salrom. Intrebat ce-i lipseste Societatii Nationale a Sarii sa comercializeze in piata interna, Marcel Nicolaescu a declarat: "Ca nu suntem cunoscuti in piata". Pana una-alta, Salrom s-a deschis un Muzeu al Sarii pe Calea Victoriei.