Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2006, discutat ieri la Palatul Victoria, prevede cele mai mari cheltuieli pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. Economia va creste cu 6%, dar deficitul bugetar este extrem de mic. Tariceanu spune ca se vor pastra echilibrele economice.

Guvernul Tariceanu a adoptat ieri, intr-o sedinta extraordinara, proiectul de buget pentru 2006. Planul de venituri si cheltuieli intocmit de autoritati mizeaza pe o prognoza de crestere economica de 6%, dar se asteapta, in acelasi timp, o reducere a ritmului de crestere a cererii interne. Cu alte cuvinte, consumul va fi domolit fata de anul in curs.

In schimb, statul conteaza pe o crestere superioara a investitiilor din economia romaneasca, acestea fiind estimate sa creasca cu 12%, fata de 9,8% anul acesta. Avansul economic se va baza, conform estimarilor oficiale, pe marirea volumului de activitate, in special in constructii si servicii.

Deficit la o treime fata de 2005

Guvernul va supune atentiei Parlamentului un buget auster, cheltuielile publice urmind sa fie limitate aproape la nivelul veniturilor prevazute a fi incasate. Deficitul bugetului general consolidat va scadea la 0,5% din PIB, fata de circa 1,5% din PIB in acest an, pe fondul necesitatii de a sprijini procesul de dezinflatie si reducerea deficitului de cont curent.

Ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut va creste de la 28,9% la 31,2%. Procentul detinut de impozitul pe venit si pe salarii va fi cu 0,5% mai mare fata de 2005, la 2,6% din PIB, pe fondul cresterii cistigului salarial mediu brut cu 12,5% si a numarului mediu de salariati cu 2,1%.

Ponderea impozitului pe profit va scadea de la 2,6% la 2,3%, ca rezultat al masurilor de relaxare fiscala. Veniturile din TVA vor reprezenta 8% din PIB, fata de 7,3% in 2005, ca urmare a cresterii economice si a gradului de colectare.

In schimb, ponderea accizelor va scadea de la 3,4% la 3,3%, iar cea a taxelor vamale de la 0,75 la 0,6% din PIB, in conditiile aprecierii leului si a cresterii mai mici a importurilor.

Cei mai multi bani merg la ordinea publica

Cheltuielile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala par prioritare. Pentru ca acestea conduc ca marime in proiectul de buget. Acestea sint stabilite in suma totala de 12.149,1 milioane de lei noi, din care 5.426,2 - cheltuieli pentru aparare si 6.722,9 milioane pentru siguranta nationala si ordine publica.

Pe categorii de cheltuieli, acestea sint urmate de cea a cheltuielilor social-culturale, in suma de 11.944,3 milioane de lei noi, din care peste jumatate (6.520,6 milioane) sint destinate asistentei sociale. Cheltuielile pentru invatamint sint in suma de 2.355,1 milioane de lei, iar pentru sanatate, guvernul a alocat 1.438,5 milioane de lei.

Fond de spaga pentru flagranturi

In anul 2006 se constituie, la dispozitia procurorului general al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv la dispozitia directorului general al Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, cite un depozit in valoare de 1.000,0 mii de lei, respectiv de 1.050,0 mii de lei, pentru actiuni

privind organizarea de flagranturi, in lei sau in valuta, dupa caz. Adica, in total, peste 500.000 de euro vor fi destinati ca nada pentru corupti.

Se taie din cheltuielile de investitii

„Ca toate bugetele Romaniei, si acesta este unul de consum", spune analistul economic Ilie Serbanescu. "Romania are deficite externe fabuloase si, in aceste cazuri, practica internationala impune existenta unor deficite bugetare mici, pentru a nu exista si o presiune a finantarii acestora, pe linga cea a deficitelor externe.

Si, cum guvernul nu vrea sau nu poate sa taie din cheltuielile de personal, trebuie sa taie din investitii", explica Serbanescu deficitul bugetar de doar 0,5% din PIB.

"Si din deficitul extern Romania se putea dezvolta, dar diferenta dintre importuri si exporturi nu s-a dus in dezvoltare, ci in vile si masini scumpe. Acum, acest lucru este platit cu absenta investitiilor pe care trebuie sa le faca statul, pentru a se incadra in acest deficit bugetar mic", spune analistul citat. •

Prioritatile bugetare ale premierului Tariceanu

• Asigurarea unui sistem judiciar independent

• Comunicarea mai buna intre cetateni si justitie

• Combaterea coruptiei

• Securizarea frontierelor

• Mai multi politisti la frontiera

• Cresterea numarului de salariati

cu 100.000 de persoane

• Coridorul IV paneuropean

• Refacerea infrastructurii

• Fluidizarea traficului pe DN1

• Centuri de ocolire in orase

• Reabilitarea infrastructurii feroviare

• Valoarea punctului de pensie va creste cu 9,3%, pina la 323,1 lei noi

• Bugetul alocat pentru cercetare va creste cu 82% fata de 2005

• Finantari pentru cresterea calitatii educatiei

• Bugetul Camerei Deputatilor si Senatului sa fie plafonat la nivelul lui 2005