Bugetul de stat pe anul 2006 a inceput sa prinda contur in ochii executivului,membrii guvernului votand in sedinta de ieri proiectul legii bugetului.

Principalele noutati: sumele alocate apararii nationale, educatiei si cercetarii si infrastructurii vor inregistra cresteri timide, in timp ce darnicia Finantelor se va manifesta cu precadere la capitolele cheltuieli de personal.

In urma cu o saptamana, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, dadea asigurari in cadrul unei conferinte de presa ca banii statului vor fi cheltuiti in mod cumpatat in 2005. Astfel, deficitul bugetar este prognozat sa nu depaseasca 0,5% din PIB anul viitor, de trei ori mai putin fata de 2005.

Principalele domenii catre care se vor indrepta banii platiti de romani in contul taxelor si impozitelor erau, potrivit lui Vladescu, cele prioritare pentru integrarea Europeana - adica infrastructura, educatia si cercetarea si sanatatea.

Domenii prioritare, doar pe hartie

Cea mai mare pondere si cea mai mare crestere a sumelor cheltuite de la buget o au cheltuielile de personal. In propunerea Finantelor, la acest capitol este trecuta suma de 9.050 milioane lei noi (90.000 miliarde lei vechi), cu aproape 50% mai mult decat suma propusa de fostul guvern in aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterile semnificative ale cheltuielilor cu personalul bugetar se gasesc mai la toate ministerele, de la aparare la activitatile socio-culturale.

Tot cu circa 50a vor creste si cheltuielile de aparare si ordine publica - de la 8.700 milioane lei noi la 12,149 milioane lei noi. La capitolul investitii in invatamant si cultura, din lista prioritara anuntata de ministrul finantelor, cresterea cheltuielilor este mai mult scriptica - putin peste 10%. Adica suficient cat sa acopere rata inflatiei... si cam atat.

Lucrurile stau mai rau in ceea ce priveste sumele alocate pentru mediu si ape, locuinte si dezvoltare publica, care vor scadea in 2006 fata de cele din bugetul pe 2005 dinainte de rectificare. Anul trecut, guvernul PSD a alocat 1044,5 milioane lei noi pentru dezvoltare publica, mediu si ape, in timp ce actualul guvern liberal a taiat aceste cheltuieli la 981 milioane.

Un alt domeniu in care promisiunile autoritatilor sunt contrazise de cifrele din actele oficiale este sanatatea. Ministerul Finantelor propune un buget de 1.438,5 milioane lei noi pentru sanatate, fata de cele 1.517 milioane lei noi din bugetul elaborat anul trecut.

Bani din noile impozite

In premiera, bugetul de 2006 contine si estimari privind incasarile statului din impozitele noi. Adica din taxele pe masinile si casele de lux, impozitele de 16a pe dobanzi si castigurile din jocul la bursa sau specula imobiliara.

Finantele mizeaza pe 56,1 milioane lei noi (560 miliarde lei vechi) din impozitele pe capital si pe 480 de milioane lei noi (4.800 miliarde lei vechi) din taxele pe proprietate.

Pe ce se vor duce banii statului in 2006

Servicii generale 9.467 milioane RON

Aparare 5,42 miliarde RON

Ordine publica 6.72 miliarde RON

Invatamant 2,35 miliarde RON

Sanatate 1,43 miliarde RON

Asistenta sociala 7,28 miliarde RON

Actiuni economice 8,75 miliarde RON

Dobanzi 3,11 miliarde RON