Romanii care doresc sa-si cumpere masina noua, la un pret ceva mai mic decat cel de pe piata, pot apela la ofertele promotionale derulate atat de producatorii auto, cat si de finantatori pe perioada desfasurarii Salonului International Auto Bucuresti (SIAB) 2005.

Nissan, de pilda, a anuntat ca nu doar la SIAB, ci pe tot parcursul lunii noiembrie, aplica reduceri de pana la 2.000 de euro la autovehiculele 4x4, in cadrul unui program numit "Luna 4x4 la Nissan". Nici Volvo nu se lasa mai prejos.

Compania suedeza a anuntat reduceri de 10% din pretul CIP (fara taxe) pentru cateva din modelele expuse, dar si importante discounturi – de pana la 8 la suta din pretul fara taxe - pentru limuzinele prezentate la SIAB. Si Peugeot ofera reduceri de peste 5 la suta pe durata salonului, la toate modelele sale.

De fapt, un tur prin SIAB confirma ca majoritatea producatorilor prezenti ofera reduceri de 5-10% pentru clientii care achizitioneaza o masina in perioada de desfasurare a targului.

Vizitatorii au de unde alege – de la masini ieftine, Dacia la 5.500 de euro, la automobile de sute de mii de euro, un Bentley, de exemplu, „usurand" buzunarele doritorilor de circa 220.000 de euro, fara taxe.

Batalia cea mai mare la capitolul oferte promotionale se da insa intre finantatori. Majoritatea institutiilor financiare si de credit si-au trimis diviziile de leasing pentru a-si promova ofertele.

Pana si marele absent al SIAB, Tiriac Auto, e oarecum reprezentat la salon, prin Banca Tiriac, care are o oferta promotionala pentru creditul auto. Este vorba de un credit in euro cu dobanda de 5,44 la suta pentru cei care au conturi de salarii deschise la Banca Tiriac si de 6,3 la suta flat pentru ceilalti.

Si BCR Leasing este prezenta cu o varianta de finantare pentru autoturisme cu dobanda de 6,5%, pe o perioada de maxim cinci ani. Divizia specializata a celei mai mari banci romanesti solicita un avans de 15% din valoarea masinii, iar creditul este acordat pe o perioada intre unu si cinci ani.

Reprezentantii companiei de leasing prezenti la stand ne-au declarat ca majoritatea contractelor incheiate –cateva zeci - sunt pe 2 si 3 ani.

HVB Leasing e prezenta cu o „oferta-fulger". In doar 30 de minute, daca dai un avans de 30 la suta din pretul masinii, poti sa urci la volanul autoturismului ales, urmand sa platesti o dobanda anuala pentru restul finantarii, de 7,8 la suta.

Cum competitia pe segmentul ofertelor de leasing speciale pentru SIAB este foarte stransa, VB Leasing, divizia de specialitate a Volksbank, finanteaza cumpararea de automobile Peugeot cu ajutorul produsului "leasing in 0 minute". Platesti un avans de 35% din pretul masinii, iar pentru restul contractului ai valoarea reziduala inclusa in rate.

Cei circa 25.000 de vizitatori estimati sa treaca pragul SIAB au motivat puternic chiar si jucatorii mai mici de pe piata leasing-ului, astfel incat banci precum Finansbank sau Piraeus Bank se remarca fie prin aplicarea unui comision zero, fie prin solicitarea unui avans de numai 5%.

Divizia de leasing a Finansbank cere, de pilda, un avans de 20% din pretul masinii, la o dobanda de 7,5%, in vreme ce Piraeus Leasing cere o dobanda mai mare, de 8,9%, dar un avans mai mic, de numai 5 la suta. Austriecii de la Raiffeisen Leasing au si ei o oferta promotionala – finantari auto in euro, cu o dobanda medie de 7,7%.