Gica Popescu si-a facut ieri la Marriott o lansare de candidatura cu care s-ar putea inscrie linistit in cursa pentru presedintia SUA. Confetti, sampanie, videoclip, imn electoral, culoare electorala, slogan electoral, sigla.

Plus un comitet de sprijin care ar pune pe ginduri orice negociator de la Banca Mondiala: Ion Tiriac, Gica Hagi, Ilie Nastase, Dan Petrescu, Sorin Cirtu si Nicolae Zamfir, ultimul fiind si cel care l-a descoperit ca jucator.

A ales galbenul, culoarea marilor victorii ale "nationalei". Sigla reprezinta o balanta in care stau asezate doua jumatati de minge, semnul corectitudinii. Sloganul: Voi apara fotbalul. "Am sa protejez fenomenul atit fata de pericolele din interior, cit si fata de cele din afara lui", a explicat "Baciul".

Pina acum, vreme de 15 ani, Mircea Sandu a concurat de unul singur. De ieri, Nasul are un adversar serios.

Pe tot parcursul conferintei, Gica Popescu a repetat obsesiv cuvintul "credibilitate". A vorbit nu din postura unui candidat la presedintia FRF, ci din aceea a unui viitor presedinte.

Unul care nu se va agata de scaun si putere: "Voi propune modificarea Statutului, astfel incit un presedinte sa aiba dreptul la doua mandate, de cite 5 ani fiecare". Pe scurt, Gica Popescu a aratat ieri ca nu lasa nimic la voia intimplarii. Si nici la voia altora.

Gica Popescu despre...

Relatia cu Victor Piturca

"Piturca are contract pina in 2008. Nu presedintele Federatiei il tine in functie pe selectioner, ci rezultatele pe care le are. Daca voi fi ales presedinte nu vreau sa-l demit pe Piturca.

Plecarea lui de la echipa nationala in 1999, dupa calificarea la Euro 2000, a fost un incident nefericit, a fost o problema a orgoliilor. Daca ne puteam aseza sa stam de vorba sint convins ca acel conflict ar fi fost aplanat"

Functia de presedinte

"Voi merge mereu in teritoriu. Voi discuta cu cei din fotbalul de la cel mai mic nivel. Dorec sa conduc fotbalul romanesc din mijlocul oamenilor, nu din turnul de fildes de la Casa Fotbalului"

Lumea politica

"Pina in acest moment am avut semnale din partea oamenilor politici, dar nu si contacte. Este nevoie de implicarea politicului in fotbal. Fotbalul e un fenomen de mare amploare"

Oamenii din FRF

"La FRF sint oameni care pot face lucruri bune. Nu plec de la inceput cu gindul sa fac o revolutie. Am insa o echipa care va merge alaturi de mine, dar nici nu doresc ca oamenii capabili din Federatie sa plece.

Cei care sint alaturi de mine sint o echipa de profesionisti, putini la numar, pentru ca vreau sa fac treaba buna cu oameni putini"

"Ar fi ceva extraordinar ca Gica Popescu sa ajunga presedintele FRF. Sint sigur ca daca oamenii de rind ar vota, Popescu ar fi ales. Nu cred in varianta unei coabitari intre Popescu si Mircea Sandu, deoarece Gica Popescu vrea sa conduca singur, sa ia el decizii"

Dan Petrescu

"Gica Popescu este un simbol al fotbalului romanesc si european si merita sa fie presedintele Federatiei"

Sorin Cirtu

"Numele, cariera sa si faptul ca s-a hotarit sa candideze reprezinta un lucru foarte bun. A decis sa candideze, e dedicat fotbalului, acum mai trebuie sa-i convinga pe cei care vor vota. Popescu are toate calitatile sa ajunga in fruntea FRF"

Gheorghe Hagi

"E un lucru bun ca Gica Popescu si-a anuntat candidatura. Sper sa fie o lupta democratica. Eu inca astept de la FRF acea derogare, ca sa-mi pot prezenta planul. Nu ma consider deocamdata candidat"

Ionut Lupescu

"Voi vorbi doar in momentul in care ma va propune un membru afiliat la FRF sau daci imi voi depune candidatura. Deocamdata, avem candidaturile a doi fosti mari fotbalisti"

Mircea Sandu

CE-SI PROPUNE GICA POPESCU

Strategia "Baciului" pentru sefia FRF

Proiectul lui Gica Popescu are 14 mari capitole. Iata citeva:

- Construirea macar a unui stadion de 4-5 stele, cu o capacitate de aproximativ 40.000 de locuri, in parteneriat public-privat. Arena va constitui un bun prilej de a imbina fotbalul cu afacerile. In jurul arenei vor putea fi amenajate spatii de birouri, magazine, restaurante, spatii de parcari. Un meci de fotbal dureaza 90 de minute. Astfel, el va dura zile intregi

- Construirea unui subcentru national de juniori intr-unul dintre orasele mari si cu potential fotbalistic ridicat. Crearea unor centre zonale pentru copii si juniori si infiintarea unui departament specializat de scouting, cu personal care se va deplasa pina la cele mai mici niveluri pentru depistarea jucatorilor de valoare

- Crearea unui program anticoruptie. Minciuna si falsul sint cuvinte care trebuie sa dispara din vocabularul fotbalului romanesc. Numai asa vom putea atrage parteneri seriosi si puternici si vom readuce publicul pe stadioane

- Amenajarea de terenuri artificiale destinate loturilor de copii si juniori la cluburile de diviziile B si C. Dezvoltarea infrastructurii la nivel local si national. Federatia va oferi consultanta cluburilor in vederea realizarii de programe prin care sa se obtina finantare din partea autoritatilor locale

- Dezvoltarea unui program profesionist de marketing care sa asigure triplarea bugetului FRF pina in 2016. Reorganizarea managementului FRF. Reorganizarea Scolii de Antrenori pe criterii clare de eficienta si profesionalism

"Nationala nu trebuie sa fie un paravan"

Ieri, alaturi de Gica Popescu s-au aflat nu doar fostii mari sportivi Hagi, Ilie Nastase si Tiriac (foto, rindul de sus), ci si Nicolae Zamfir, primul sau antrenor, alaturi de Luminita, sotia "Baciului", si cei doi copii, Nicolas si Maria (prim-plan).

Pe parcursul conferintei de presa, Gica Popescu a tinut sa precizeze ca "Mircea Sandu nu se poate ascunde in spatele rezultatelor echipei nationale. Sper sa fie o competitie corecta. L-am sunat in aceasta dimineata si i-am spus despre intentia mea".

Popescu a adaugat: "Mi-am anuntat acum candidatura pentru a evita eventuale speculatii cum ca as fi asteptat din anumite motive finalul campaniei de calificare la Campionatul Mondial din 2006". Intrebat daca Nasu' i-a urat succes, Gica a raspuns ferm: "Nu".