Editura Curtea Veche lanseaza, joi 13 octombrie, la orele 16.00, la Libraria Kretzulescu, in prezenta autoarei, cartea Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metafora magica in poezia romaneasca moderna, de Brindusa Armanca. Participa Mircea Mihaies si Nicolae Manolescu.

Mesajul lui Crypto este o carte care sondeaza adancimile nebanuite ale metaforei in poezia romaneasca. Metafora magica, asa cum o numeste autoarea, are puterea de a sugera „alcatuirea sufletului uman", dar si „configuratia lumii". Ea este purtatoarea unui cod ce caracterizeaza un limbaj liric complex si tainic in acelasi timp.

Plecand de la folclor, lucrarea identifica in poezia celor mai de seama poeti din literatura romana (Eminescu, Arghezi, Barbu, Blaga) elemente magice, precum in capitolul intitulat Blestemul: un prototip magic al comunicarii poetice, care identifica arhetipuri, dar si perspective generoase asupra unor universuri poetice cu ecou in cultura noastra.

Alchimia creatiei poetice – ca proces unic si tainuitor de informatii cu valoare de mit – patrunde in constiinta cititorului printr-o analiza subtila, desfasurata la vedere, cu ajutorul careia autoarea isi dirijeaza discursul elevat, compunand cu autoritate chipul magic al Poeziei.