Marti seara, presedintele Traian Basescu a avertizat in direct, pe postul TVR1, ca statul roman nu poate tolera o politica de preturi la benzina care contravine intereselor sale.

Raspunzand unei intrebari a ziaristei Rodica Culcer, Basescu a amintit ca, aproximativ 80% din necesarul de consum se extrage din resurse interne la costuri de 5-6 ori mai mici decat preturile de pe pietele internationale, ceea ce nu indreptateste companiile petroliere din Romania sa-si alinieze preturile de vanzare la cele mondiale.

"Nici o tara care are resurse nu-si batjocoreste cetatenii", a adaugat Basescu, precizand totodata ca in toate tarile companiile petroliere coopereaza cu statul.

Cat despre pretentiile unei companii de a conditiona mentinerea pretului la benzina de acordarea unor avantaje din partea guvernului, presedintele a avertizat ca oricand statul poate trece la represalii, ridicand nivelul taxelor in portul Constanta pentru titeiul din import.

Tinta avertismentului pare a fi Rompetrol, care solicita insistent in ultima vreme preluarea de la Petrotrans a conductei Petromidia-Constanta.