Multi romani prefera sa-si cumpere computerul pe componente. Se duc la unul din furnizorii de echipamente electronice cu lista cuprinzand minima configuratie pe care o doresc si, contra unei taxe modeste, se aleg cu computerul visat.

Deocamdata, e cel mai ieftin mijloc de a proceda, daca nu vrei sa-ti cumperi in rate calculatorul, platind un pret aproape dublu pentru un produs care oricum, cand ajungi sa achiti ultima rata, deja e demodat.

Din acest motiv, ne-am gandit sa sugeram acum cateva criterii care sa usureze alegerea atunci cand dorim sa cumparam un monitor.

In primul rand, trebuie spus ca unul e monitorul pe care-l folosim pentru jocurile video, unde timpul de raspuns e primordial si altul e cel folosit pentru prelucrari grafice, unde fidelitatea imaginii trebuie sa fie criteriul principal.

Monitorul catodic

Sunt cele mai folosite pe biroul profesionistilor in imagine. Exista doua tipuri de criterii pentru alegerea acestora : caracterele fizice (marime, rezolutie etc.) si proprietatea de a reproduce fidel culorile. Primul criteriu garanteaza confortul si fidelitatea aproape geometrica a afisajului.

Singurul dezavantaj este ca monitoarele catodice sunt tot mai rar folosite. Sony si Mitsubishi chiar au incetat fabricarea lor.

Geometria

Caracteristicile fizice ale unui monitor sunt de regula cunoscute de vanzatori. Trebuie stiut totusi ca rezolutia optima este de 1280 X 1024 pixeli (de la 1600 X1200 lectura devenind dificila), iar frecventa preferabila este de 75 de Hz. Frecventa imaginii este de fapt numarul de innoiri pe secunda ale acesteia.

Dincolo de valoarea de 75, o sa observati un disconfort puternic al imaginii, care nu de putine ori creeaza cefalee.

Calibrajul

In ultima instanta, orice monitor proaspat cumparat ar avea nevoie de a fi calibrat. Asta pentru a reproduce cat mai complet culorile. Calibrajul se face prin ajustarea comparativa a celor trei canale de culoare principale – rosu, verde si albastru.

Calibrajul e bine sa fie facut in cazul in care cumparati monitorul pe piese si vi se asambleaza in magazin. El trebuie facut neaparat de profesionisti, in baza unor carti tehnice extrem de riguroase.

... sau monitorul cu cristale lichide?

Sunt de departe cele mai la moda, confortul pe care ti-l ofera un asemenea monitor fiind net superior celor cu tub catodic. Plus ca sunt de departe cel mai bine adaptate nevoilor celor care-l folosesc.

Tehnologiile TFT (Thin Film Transistor) si MVA (Multi domain Vertical Alignement) asigura un unghi de vedere de aproape 160 de grade si un contrast de aproape 1:400. E drept, chiar si in cazul monitoarelor LCD exista variatii mari ale performantelor, dar ne marginim la a sugera configuratia minima pentru un monitor de calitate.

Marimea ecranului

Marimea de referinta este de 17 inch. Mai poti lua de 15, dar sunt tot mai rare. O suprafata mai mare de afisaj este semnul unui confort sporit, ceea ce-si doreste oricine. Cert este ca, daca va doriti un ecran mai mare, de 20 inch, de pilda, trebuie stiut ca rezolutia recomandata este de 1600/1200.

Cei care folosesc softuri de editare video au posibilitatea de a opta pentru monitoare panoramice, cu deschideri de 16/9 sau 16/10.

Luminozitatea si contrastul

Ambele influenteaza calitatea afisajului. Pentru ecranele plate, nivelurile minime sunt de 200 cd/m2 – luminozitatea, si 300:1 – contrastul. Un alt aspect care trebuie luat in seama, mai ales daca va uitati la filme pe computer, este unghiul de vedere al imaginii.

In cazul ecranelor LCD, acesta trebuie sa fie de minimum 170 de grade, atat orizontal, cat si vertical. Nu trebuie sa aveti ezitari daca vanzatorul va recomanda altceva, indiferent de rezolutie sau alte avantaje. In fond, cand priviti un film, confortul este lucrul principal.

Vorbeam la inceput de jocurile pe computer. Probabil aveti copii, care prefera sa se joace in fiecare zi „pe calculator". Trebuie sa stiti ca in Vest au aparut monitoare speciale pentru copii de pana la 12 ani, cu caracteristici speciale.

La noi insa, trebuie tinut cont ca la un joc cum e Warcraft, timpul de raspuns e cel mai bun criteriu. Acesta trebuie sa fie de sub 16 milisecunde. Cu alte cuvinte, intre momentul apasarii unei taste si cel al caderii inamicului nu trebuie sa treaca mai mult de 1/16 dintr-o secunda.

Vanzarile in Romania

Vanzarile de monitoare pentru calculatoare personale au atins, la finele lunii trecute, peste 400.000 de unitati, cu circa 50.000 monitoare mai mult decat in acelasi interval al anului trecut.

Conform unui raport realizat de firma britanica Bryan Norris Associates, valoarea pietei a fost de circa 50 milioane $, cu peste 10 milioane de dolari mai mult decat in perioada ianuarie-iunie 2004. Acest nivel reprezinta mai mult de jumatate din cel consemnat pe ansamblul anului 2004, de 80 de milioane de dolari.

Cea mai spectaculoasa evolutie apartine monitoarelor cu cristale lichide (LCD), care au depasit, valoric, monitoarele cu tub catodic (CRT).

Astfel, acestea au adus 61,5% din totalul veniturilor (26,61 milioane de dolari, 20,8 milioane de euro), iar ca volum au ocupat in intervalul mentionat 40,46% (99.019 unitati) fata de doar 12,2% anul trecut. Ca dimensiuni, cele mai cumparate modele LCD au fost cele cu diagonala de 17 inci, respectiv 70% din total.

Pretul mediu pentru un monitor pentru calculator personal a fost anul acesta de 176,4 dolari (138 de euro), in crestere cu 21 de dolari fata de pretul de la sfarsitul anului trecut.

Modelele CRT costau 110 dolari (86 euro), cu 13 dolari mai putin decat in 2004, iar pretul pentru cele cu cristale lichide a ajuns la aproape 270 de dolari (210 euro), cu 80 de dolari mai mic comparativ cu cel de la finalul anului precedent.

Pentru un monitor cu plasma, pretul mediu platit in prima jumatate a acestui an a fost de 1.537 de dolari (1.200 de euro), in scadere accentuata fata de anul anterior, cand a costat 2.340 de dolari (1.890 de euro).