Fostul director Costel Bobic nu si-a mai amintit cu exactitate nici anul in care s-au produs faptele • Citata in calitate de martor in proces, Sanda Mischie nu s-a prezentat • Judecatorii au stabilit, pentru data de 25 octombrie, ultimul termen in procesul "Arma lui Mischie" • Majoritatea martorilor care au fost audiati pina in prezent au depus declaratii favorabile fostului baron de Gorj

Costel Bobic, fostul director al Directiei Silvice Gorj, a depus marti marturie in procesul in care Nicolae Mischie este judecat pentru contrabanda si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj este acuzat ca a introdus ilegal in tara o arma de vanatoare tip Baikal, neachitand nici un fel de taxe vamale pentru aceasta.

Pusca a fost achizitionata din Elvetia, in timpul unei deplasari in care Mischie a fost insotit de Pantelimon Manta, actual deputat conservator si prefect de Gorj la acea data, respectiv de primarul din Targu Jiu, Petrica Nanu.

Dupa aproape un an de amanari, audieri si termene la care nu s-au prezentat cei citati, ieri a venit randul ultimilor doi martori, respectiv Sanda Mischie, sotia fostului baron de Gorj, si Costel Bobic, ex-directorul Directiei Silvice Gorj.

Sanda Mischie nu a venit la Tribunal sa i se ia o declaratie, Nicolae Mischie spunandu-i judecatorului Morega, presedintele completului, ca nu stie unde se afla nevasta sa sau din ce cauza lipseste de la proces.

Declaratie sumara, informatii ambigue

Costel Bobic nu a avut de raspuns la prea multe intrebari, declaratia sa fiind redactata de catre grefiera pe o jumatate de pagina. Fostul director nu si-a amintit cu exactitate nici macar anul in care Nicolae Mischie i-a povestit ca si-a cumparat o arma de vanatoare, in urma excursiei in Elvetia.

Martorul a afirmat ca abia in 2004 l-a "provocat" pe fostul baron sa vina cu arma la o partida de vanatoare, insa acest lucru nu s-a mai intamplat. "Domnul Mischie este membru in Consiliul de Administratie al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi. Si-a luat o arma de vanatoare in

2000...2001. La sediul AJVPS

s-au purtat discutii in prezenta directorului si a altor membri. Dansul a spus ca a fost intr-o deplasare in Elvetia si si-a achizitionat o arma de vanatoare de acolo. A incercat mecanismul de percutie si l-a stricat. Acest lucru s-a intamplat in Elvetia, dupa dobandire. Noi tot il rugam sa vina cu arma la vanatoare. L-am provocat. Mi-a spus ca nu a adus-o din Elvetia.

Nu mai retin numele persoanei la care a spus ca a lasat-o - la un cunoscut. La inceputul sezonului de vanatoare, in anul 2004, l-am intrebat din nou daca a adus-o si mi-a spus ca nu poate, ca are o problema cu vama, fara sa spuna ce anume. Pana in prezent nu a adus-o", a declarat Bobic in fata judecatorilor. Acestia au programat un ultim termen pentru data de 25 octombrie.

Cei sapte martori

Dosarul "Arma" a fost deschis de catre procurori in anul 2003, in urma relatarilor facute in timpul unei conferinte de presa de catre presedintele PD, Pantelimon Manta. Fostul prefect a declarat ca in momentul in care se pregateau sa se intoarca din Elvetia in tara, Nicolae Mischie i-ar fi propus lui si primarului Nanu sa ii transporte parti din arma in bagaje.

Cei doi au refuzat acest lucru, iar la proces nu si-au mai putut aminti cum si cand a fost adusa in tara pusca. In baza declaratiei lui Pantelimon Manta, Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj a deschis, in anul 2003, o ancheta care a fost solutionata in doua zile cu neinceperea urmaririi penale.

Ulterior, dosarul a fost redeschis, iar Nicolae Mischie a fost trimis in judecata pentru infractiunile de contrabanda si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Pana acum, cei sapte martori audiati fie nu isi amintesc bine ceea ce s-a intamplat, fie au dat declaratii care il scot basma curata pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj.