Exista acordul politic pentru infiintarea "fondului national de sanatatate", provenit din asa numita taxa pe viciu, a afirmat aseara Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, la emisiunea lui Carol Sebastian, "Guerrilla Raport".

"Ieri dimineata, la o a doua lectura, consiliul de conducere al Aliantei D.A. a adoptat Strategia de reforma a sistemului de sanatate, strategie care cuprinde si un astfel de element. Din punctul meu de vedere exista acord politic si o sa-i dam drumul la treaba," a explicat ministrul.

Nicolaescu a evitat sa ofere detalii despre felul in care se va constitui acest "fond national de sanatate", provenit din incasari suplimentare la alcool si tutun. Exista trei variante a spus ministrul: o cota ce se va preleva din accize, o cota fixa pe fiecare pachet de tigari sau o "incasare pe cifra de afaceri" a producatorului.

Totusi, Nicolaescu a indicat faptul ca alcoolul si tutunul se vor scumpi "destul de putin" in urma aplicarii acestei "taxe pe viciu".

Asculta fragment

Amintim ca saptamana trecuta, la aceeasi emisiune, vicepremierul Gheorghe Pogea, aratase ca "taxa pe viciu" nu este o prioritate a Guvernului, aceasta taxa putand duce la diferite forme de evaziune fiscala.

Cea mai scumpa insulina din Europa

Ministrul Sanatatii s-a referit si la disfuntionalitatile Programului National de Diabet.

In opinia lui Nicolaescu aici exista doua mari deficiente, modul cum este gestionat programul (felul cum se deruleaza internarile, fisele false, schimbarea de diagnostic, etc) si pretul la care se cumpara insulina.

40% din insulina distribuita prin Programul National de Diabet este cea mai scumpa din Europa, iar in contractele cu furnizorii de insulina nu sunt specificate penalitati pentru livrarea de alte sortimente de insulina decat cele prevazute, a explicat ministrul.

In acest moment se afla in desfasurare un audit al acestui program pentru diabetici si Nicolaescu a opinat ca in urma masurilor ce se vor lua se vor face economii de cel putin 30 la suta.

Colegiul Medicilor verificat de stat

In pachetul legislativ de reforma a sistemului sanitar este prevazuta si o modificare a legii privind Colegiul Medicilor, respectiv introducerea unui organism de supraveghere a activitatii colegiului, a mai declarat ministrul Sanatatii.

Concret, va exista in fiecare colegiu ala medicilor, la nivel central si local, un reprezentant al statului si vor exista prevederi clare privind sanctionarea malpraxis-ului.

In finalul emisiunii ministrul sanatatii s-a referit si la casele de asigurari de sanatate "paralele", cea a transportatorilor si cea a magistratilor, "sereistilor", etc. aratand ca ele nu vor mai fi finantate de acum inainte de la fondul national al asigurarilor de sanatate.