Infrastructura rutiera si feroviara afectata de inundatiile din vara din judetele Giurgiu, Vrancea si Bacau va fi reconstruita printr-un proiect ISPA, in valoare totala de 59 milioane euro. Aplicatia se afla in analiza Comisiei Europene pentru a fi aprobata si semnata pana la sfarsitul anului.

"Pentru refacerea infrastructurii de transport rutier si feroviar in judetele afectate de inundatiile din acesta vara, si anume Vrancea, Bacau si Giurgiu, Comisia Europeana va analiza proiectele transmise de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, si va aloca un buget total de 59 milioane euro, din care 49 milioane reprezinta asistenta

ISPA, iar restul de 10 milioane urmand sa fie acoperit de la bugetul de stat’’, a declarat Istvan Jakab, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Proiectul ISPA pe care este construita aplicatia are drept obiectiv principal reabilitarea si reconstructia infrastructurii de transport afectate de inundatiile din perioada iulie-august 2005 (reconstructia terasamentelor si a canalelor de scurgere, constructia de noi poduri si viaducte, reconstructia sistemelor de furnizare a energiei, rectificarea curbelor, reconstructia sistemului de semnalizare si comunicare, a structurilor de rigole).

Pentru sectorul rutier, lucrarile de reconstructie vizeaza drumurile nationale 2L (in zonele Racosa, Soveja, Hotar si Lepsa precum si a podului din Racosa) si 2M (in zona localitatilor Focsani, Odobesti, Andreiasu, Nereju). De asemenea, lucrarile au in vedere sectiunile Ghimes – Agas si Agas – Comanesti a Drumului National nr. 12.A si sectiunea Targu Ocna – Slanic Moldova a Drumului National nr. 12 B.

In sectorul feroviar, se vor desfasura atat lucrari de reconstructie a sectiunii Focsani – Putna Seaca de pe calea ferata Ploiesti – Vicsani (incluzand constructia unui pod, lucrari de sub si suprastructura), cat si a podului de la kilometrul 23+577 de pe calea ferata Bucuresti Progresul – Giurgiu.

In prezent, aplicatia ISPA privind « Reconstructia infrastructurii rutiere si feroviare afectate de inundatii in judetele Giurgiu, Vrancea si Bacau » se afla in analiza Comisiei Europene in vederea aprobarii oficiale de catre partea comunitara si semnarii acestuia pana la sfarsitul acestui an.