Deputatul independent de Tulcea, Nati Meir (fost PRM), a devenit de doua zile cel mai bogat parlamentar al tarii, dupa ce a mostenit, prin testament, de la o fosta ruda indepartata din Nigeria, nu mai putin de 86 de milioane de dolari.

Controversat om de afaceri, Meir avea deja o avere personala consistenta, de mai bine de 1,5 milioane de dolari, de pe urma trimiterii de romani la munca in Israel.

In varsta de 50 de ani, fost ofiter, fost profesor de matematica si absolvent al facultatilor de matematica si inginerie de masini din Berseva - Israel, Nati Meir a iesit pentru prima data din Israel in 1996, cand avea 41 de ani. A vizitat mai intai Germania, iar apoi a revenit in Romania, unde s-au nascut parintii sai: mama la Tulcea, iar tatal la Roman.

A devenit un prosper om de afaceri, desi anterior, in anii ’80 a falimentat in negotul cu produse electrocasnice.

Detine in prezent doua firme in Romania - Orwalsam SRL si Defence Group SRL, care se ocupa de plasare de forta de munca si respectiv paza si protectie.

Din 2000 a devenit deputat, pe listele Partidului Romania Mare, fiind pe atunci consilier de politica externa al presedintelui partidului, Corneliu Vadim Tudor.

Meir este cel care a incercat sa schimbe perceptia publica despre PRM, care era etichetat drept „antisemit" si „extremist", nu numai prin simpla sa prezenta, dar si prin intermedierea angajarii de catre Vadim a celebrei firme de management electoral „Arad Communications" din Israel, care n-a reusit insa sa asigure victoria „tribunului" in alegeri.

Meir a esuat in incercarea de a crea PRM-ului o „fata umana". In februarie 2005, in calitate de deputat PRM a luat pozitie publica fata de aparitia in oficiosul „Tricolorul" a unui articol care nega vehement existenta Holocaustului evreiesc din Romania celui de-al Doilea Razboi Mondial si l-a somat pe Vadim Tudor sa retracteze cele aparute in ziar.

Iute la manie, presedintele PRM l-a exclus imediat din partid si de atunci activeaza ca deputat independent. Pricopsit cu fabuloasa avere, Meir se arata in prezent interesat de achizitionarea unor institutii de presa centrale, a echipei de fotbal „Steaua" si nu numai.

Daca ar fi fost pastrat in PRM, el ar fi reprezentat azi pentru Vadim cel mai potrivit om care sa-i sponsorizeze televiziunea mult visata. Meir nu se va reintoarce insa niciodata in PRM.

Pentru cei care vor fi grabiti sa afle detalii legate de viitoarele sale investitii, precizam ca pana azi la orele 20.00, nimeni nu-l va putea aborda sub nici un motiv intrucat, fiind de religie iudaica, el va tine post negru si se va ruga in intuneric pentru iertarea de pacate pe tot timpul sarbatorii „Yom Kippur".

Ziarul „Averea" a reusit ieri sa-i ia un interviu, inaintea intrarii in post, interviu pe care-l publicam in cele ce urmeaza, cu precizarea ca pe tot timpul discutiei purtate, Meir a fost secondat pentru precizari de avocatul Doru Giugulea, cu care colaboreaza de zece ani.

Reporter: De la cine anume v-a picat fabuloasa suma de 86 de milioane de dolari? Chiar aveti o asemenea suma in conturi?

Nati Meir: Daca nu ma credeti va arat swift-ul bancar. Uitati, il am chiar aici (n.n. - Meir ne-a aratat secretos extrasul bancar care confirma transferul sumei dintr-un depozit al LOYD BANK din Anglia). Banii sunt o mostenire de familie, mai precis de la o ruda indepartata a carei succesiune a fost deschisa acum sapte ani, cand aceasta a decedat.

Am aflat cu mare intarziere de mostenire, mai exact in urma cu patru luni, intrucat abia atunci autoritatile americane au reusit sa identifice urmasul, inainte sa intervina prescrierea si trecerea averii in patrimoniul statului.

Av. Doru Giugulea: Dl Meir este unicul legatar testamentar. Vreme de peste trei luni, dupa ce s-a aflat despre mostenire nu am putut intra efectiv in posesia sumelor, deoarece ARS - fiscul american a derulat verificari pentru a stabili atat provenienta banilor, cat si daca au o provenienta licita, respectiv daca nu provin de la vreo grupare terorista.

Verificarile au fost intreprinse atat de autoritatile americane, cat si de cele engleze, pentru ca sumele au fost transferate la o importanta banca - LOYD, unde au stat trei saptamani.

Nati Meir: Depozitul de 86 de milioane de dolari s-a aflat initial in Banca Nationala a Nigeriei, api, dupa ce a fost transferat in banca engleza a trebuit sa platesc asigurari de 14.900 lire sterline. Abia din 12 octombrie am primit permisiunea sa pot face transferuri personal, sa ma ating de bani.

Reporter: Cine este ruda care v-a fericit?

Nati Meir: O ruda indepartata, n-are importanta numele ei. A fost un testament vechi din 1999, de cand ruda mea a murit. De fapt totul e doar un inceput. Am angajat avocati care in prezent se ocupa de recuperarea averii in integralitatea ei.

Sunt terenuri si hoteluri in Statele Unite, Nigeria si Africa de Sud, care au fost preluate de stat si care valoreaza cred ca mai bine de 2 miliarde de dolari si pentru care ne luptam sa le recuperam.

Reporter: Ce veti face cu acesti bani? In ce vreti sa-i investiti, v-ati gandit la ceva anume?

Nati Meir: Eu am castigat mult in Romania. Mi-am facut nume, am ajuns deputat. Sunt legat definitiv si de aceea voi investi 90% in Romania. Ma aflu in negocieri pentru cumpararea unui ziar. Ma intereseaza foarte mult Clubul de Fotbal „Steaua".

Daca voi primi o propunere pentru a cumpara echipa „Steaua", o voi lua fara sa mai stau pe ganduri, ca sa-i scap pe judecatori si pe suporteri definitiv de Gigi Becali.

Reporter: Politica va mai intereseaza?

Nati Meir: In urma cu cateva luni ma gandeam sa-mi dau demisia din Parlament, pentru rusinea care era acolo. Stau degeaba, nu fac nimic, iau salariu degeaba. Totul e o cearta, o balacareala continua. Pana la urma am renuntat. Am fost la CEDO, am vizitat mai multe penitenciare si am donat televizoare pentru detinuti. Nu am de gand sa-mi fac partid.

Acum ca am atatia bani imi va fi foarte usor sa acced intr-un partid unde sa nu fiu suspectat de coruptie. Dar e greu sa gasesti un partid in Romania. Eu cred ca PNL nu va ramane in politica romaneasca. Intre PD si PNL va fi sigur o ruptura si cred ca presedintele Basescu va face asa de multe prostii ca o sa dea jos si PD-ul.

In PSD e razboi total, Geoana cu Nastase, cu Iliescu, problema e ca nu sunt uniti. Voiculescu cu conservatorii lui vrea sa fuzioneze cu PNL.

Reporter: Prin urmare va ramane doar PRM-ul!

Nati Meir: PRM-ul e ceva ce nu pot sa inteleg. Tot timpul cat romanilor le este mai greu, isi pun sperantele in Corneliu Vadim Tudor. Dar Vadim nu poate fi speranta lor. El nu poate da cinci exemple de oameni din echipa sa care sa poata fi ministri. Toti oamenii lui buni au plecat, cum a plecat Lupoi si altii...

Reporter: Daca ar veni Vadim Tudor sa va roage sa-l iertati, sa va intoarceti in partid si eventual sa-l sponsorizati financiar, v-ati intoarce?

Nati Meir: Niciodata!

Reporter: Au fost colegi de-ai dumneavoastra din Parlament si nu numai, care v-au acuzat ca ati comis fel de fel de ilegalitati in afacerile pe care le-ati desfasurat. Ati avut dosare penale?

Nati Meir: N-am nici un dosar penal. Toate dosarele care au existat au fost inchise cu NUP.

Reporter: Va e teama cu o asemenea avere?

Nati Meir: Nicidecum. Dovada ca azi (n.n. - ieri) am si depus la Camera Deputatilor declaratia de avere, in care am recunoscut toate sumele pe care le am in conturile din Romania si din strainatate. N-am nimic de ascuns. (R.S.)