Presedintele Traian Basescu s-a pronuntat asupra unei accizari imediate a alcoolului si a tigarilor, pina la nivelul din UE. Patronii din industriile vizate sustin insa ca Basescu nu este in cunostinta de cauza, avind in vedere faptul ca accizele oricum se vor mari, conform calendarelor stabilite.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara, pe postul public de televiziune, faptul ca, in opinia sa, se impune accizarea imediata a alcoolului si a tigarilor, pina la nivelul existent in Uniunea Europeana, pentru a evita contrabanda. ‘’Daca vor sa nu aiba contrabanda catre piata UE, trebuie sa puna imediat accizele la nivelul Uniunii, iar banii sa-i duca la sanatate. Este valabil si pentru alcool, si pentru tigari’’, a spus presedintele.

Ministerul Finantelor sustine ca nu comenteaza afirmatiile lui Basescu.

Ce spun patronii

„Senzatia noastra este ca presedintele nu este corect informat cu privire la perioadele de derogare referitoare la accize si nici cu privire la consecintele pe care aceasta masura le-ar avea pe piata", ne-a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs JTI Romania.

Potrivit acesteia, majorarea imediata a accizelor va conduce la ingustarea foarte mare a pietei legale si, implicit, la cresterea contrabandei. „Din estimarile noastre, piata neagra in industrie este de 6-10%, si a crescut spectaculos dupa aprilie, cind s-au majorat accizele", a mai precizat aceasta.

Si producatorii din industria alcoolului considera ca declaratia presedintelui provine dintr-o necunoastere a calendarului de aderare. „Degeaba spune Basescu asa ceva, cind graficul este clar. De la anul, din iulie, vom avea accize ca in UE, de 550 de euro pe hectrolitrul de alcool pur.

Ar trebui sa faca un program de evaziune fiscala, daca vrea mai multi bani la buget", apreciaza Remulus Dascalu, presedintele GARANT.