Vladimir Putin, al doilea om al lumii dupa George W. Bush, marturiseste, in cartea de interviuri "Despre mine, la persoana intii", ca sportul i-a salvat viata. La 53 de ani, inoata in bazinul amenajat in curtea casei sale pentru a-si mentine conditia fizica. Presedintele Rusiei a facut box, sambo, judo si karate, participind ani de-a rindul in competitii.

Pina sa devina presedintele Rusiei, Vladimir Putin si-a inchinat o mare parte din viata sportului de performanta. Al doilea om al lumii dupa George W. Bush a inceput sa mearga la sala de forta de la 10 ani. Mai intii, a practicat boxul. Dupa citeva luni, si-a pus manusile-n cui.

Un adversar i-a spart nasul, iar doctorii l-au sfatuit sa se orienteze spre altceva. "Eram un pusti. Voiam sa fiu pugilist, ca sa fiu cel mai tare de pe strada si sa conduc gasca din scoala. Am stat mult timp cu nasul fragmentat. A fost ceva ingrozitor. Nu puteam sa-mi ating virful nasului de durere", a marturisit Putin in cartea de interviuri "Despre mine, la persoana intii".

Regele de la Moscova trebuia sa ajunga pe masa de operatie, dar a refuzat sa se lase pe mina doctorilor: "I-am intrebat: De ce sa puneti bisturiul pe nasul meu? Ca sa mi-l mariti?". Dupa acel episod trist, Putin n-a mai vrut sa auda de sportul nobil. El a decis sa se apuce de sambo, fiind stimulat de antrenorul Anatoli Semenovici Rahlin:

"Sala de antrenament era foarte aproape de casa. Apartinuse complexului sportiv Trud. Antrenorul Rahlin mi-a schimbat viata. Daca n-as fi facut sport, nu stiu ce s-ar fi ales de mine. N-am fost pionier, ci huligan. Intirziam la ore, chiuleam si ma tineam numai de prostii. Nu mi-a placut sa invat. Zburdam toata ziulica prin cartiere".

Liderul de la Kremlin a trecut ulterior la judo: "Anatoli Semenovici m-a luat de pe strazi. La sfatul lui, am abandonat sambo si m-am axat numai pe judo. Dupa parerea mea, judo nu este neaparat un sport, ci o adevarata filosofie". Putin a deprins si tainele karate-ului, desi in acea perioada artele martiale erau interzise in fostul bloc sovietic:

"Am privit karate-ul ca pe o schimbare, un fel de balet. Cind am vrut sa ma dedic acestui sport, a devenit ceva comercial. Parintii mei s-au opus, crezind ca vreau sa invat karate ca sa ma bat pe strada".

Familie saraca

Micutul Putin a avut o viata agitata si plina de neajunsuri. Cind a venit pe lume, mama sa implinise deja 41 de ani! Parintii lui au fost saraci, muncind cu zilele intr-o uzina din Piter. "Nu m-as fi nascut daca nu mi-ar fi murit cei doi frati. Am locuit la comun. Fara apa calda, fara cada. Toaleta a fost groaznica", a rememorat el.

Campion secret

In 1976, Putin a cistigat titlul orasului Sankt-Petersburg la judo. In timpul studentiei, el a devenit maestru al sportului: "N-am sa uit meciul pe care l-am pierdut, neoficial, cu campionul lumii, Volodei Kiulenin. A inceput sa bea. A avut datorii. Arbitrii mi-au dat punctele, dar Kiulenin a cistigat doar in ochii spectatorilor, nu in mod oficial".

Inoata in fiecare zi

Desi a implinit 53 de ani pe 7 octombrie, sportivul Vladimir are un regim strict de alimentatie: "Nu iau prinzul deloc. Incerc sa maninc multe fructe. Beau chefir atunci cind am ocazia. Servesc doar cina. Nu vreau sa slabesc, dar nici sa ma ingras. Sotia mea a slabit 15 kg, in vreme ce fiicele mele au luat proportii".

Putin inoata pe stilul fluture in fiecare zi, intr-un bazin de 12 metri amenajat chiar in curtea casei sale: "Ma antrenez cel putin o jumatate de ora. Nu doresc sa-mi schimb din nou numarul la imbracaminte, de la 44 la 52!"

S-a batut pe ruble

Vladimir Putin tine la fiecare rubla, desi are o avere estimata la peste 8 miliarde de dolari! E proprietar al iahturilor Olympia, Pallada si Kavkaz, care valoreaza circa 65 de milioane de dolari. El a cistigat primii sai bani pe tatami: "Eram judokan profesionist. Am adunat in urma competitiilor 180 de ruble. Toata viata mea o sa fac judo".

Lux in sport

Presedintele rus are in dotare un echipament sportiv de cea mai buna calitate. Se da cu schiurile firmei Fischer, de 700 de dolari, are un combinezon de 800 de dolari si incaltari de la Muzino, in valoare de 500 de dolari. Costumul Reebok depaseste 550 de dolari. Intregul echipament ajunge la suma de 7.270 de dolari..