Romania a castigat procesul cu Noble Ventures la ICSID

de     HotNews.ro
Joi, 13 octombrie 2005, 0:00


Romania a castigat la Curtea Internationala de Arbitraj de la Washington procesul intentat de compania americana Noble Ventures Inc., care a contestat actiunile statului roman in procesul de privatizare a Combinatului Siderurgic Resita S.A. (CSR).

Tribunalul arbitral al Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) a respins in totalitate actiunea si pretentiile de despagubire formulate de compania americana Noble Ventures Inc.

In sentinta pronuntata in 12 octombrie 2005, tribunalul a decis in unanimitate ca Romania nu a violat obligatiile care decurgeau din Tratatul bilateral de protejare a investitiilor dintre Romania si Statele Unite si nu este responsabila de esecul investitiei Noble Ventures la CSR.

Dimpotriva, hotararea pronuntata de tribunal constata incalcarea unor obligatii asumate de investitor prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni.

Tribunalul a constatat ca actiunile statului roman au respectat prevederile tratatului referitoare la obligatia de a asigura protectia si securitatea investitiei precum si obligatia de a aplica un tratament corect si echitabil fata de investitor.

Romania isi pastreaza angajamentul ferm de a asigura un mediu echitabil, sigur si stabil pentru investitiile externe, si va continua sa isi respecte integral obligatiile care ii revin ca urmare a tratatelor internationale la care a aderat.


Combinatul Siderurgic Resita a fost privatizat in 5 iunie 2000, pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de firma Noble Ventures din Statele Unite.

Pe 15 ianuarie 2003, contractul de vanzare–cumparare de actiuni pentru CSR Resita, incheiat cu Noble Ventures, s-a desfiintat de drept, din cauza ca investitorul nu a platit doua rate succesive din pretul de cumparare a actiunilor combinatului.

In 2001, Noble Ventures a facut cerere de arbitraj in baza Conventiei ICSID din august 2001, in urma Tratatului privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor semnat intre Romania si Statele Unite, care a intrat in vigoare in 15 ianuarie 1994.

Noble Ventures sustinea ca a suferit un tratament inechitabil, arbitrar si discriminatoriu, deoarece CSR nu ar fi beneficiat de restructurarea datoriilor bugetare catre stat pretinsa a fi fost promisa prin contractul de privatizare si ca investitia sa in CSR a fost expropriata. Noble Ventures a cerut daune in valoare de 447 milioane USD.97 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică