Invitatii lui Mihai Radulescu in emisiunea "Prim plan" de joi seara de pe TVR 1 au fost Gheorghe Pogea, vice-premier pe probleme economice, si fostii Ministri ai Finantelor, Mihai Tanasescu si Daniel Daianu.

Bugetul de pe 2006, extinderea bazei de impozitare, o eficienta sporita in recoltarea taxelor si impozitelor precum si socul economic datorat integrarii europene au fost considerate principalele coordonate ale vietii economice romanesti.

Daianu: "Bugetul pe 2006 va aduce totusi o viata mai buna romanilor"

Cresterea economica de 5,7% anuntata de guvern pare prea optimista in opinia lui Daniel Daianu si Mihai Tanasescu. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu ne asigura insa ca procentul este unul real suportand o marja de eroare de +/- 0,5%.

Daniel Daianu apreciaza ca vom avea derapaje atat la inflatie cat si la deficitul extern. Gripa aviara va marca si ea negativ veniturile de la bugetul de stat.

Toti ce trei invitati au cazut de acord ca succesul economic al Romaniei depinde de urmatorii factori:

Tanasescu vorbeste de o incetinire prea pronuntata a cresterii economice

- extinderea bazei de impozitare. La acest capitol IMM-uri vor fi principala tinta, veniturile colectate din aceasta zona fiind dintre cele mai mici din lume.

- colectarea eficienta a taxelor si impozitelor.

- reinvestirea banilor obtinuti din privatizare in infrastructura pentru o dezvoltare durabila a diferitelor sectoare economice. Folosirea resurselor obtinute din privatizare pentru acoperirea unor "gauri negre" din economie a fost catalogata ca o adevarata frana economica.

- bugetul constituit pentru 2006 dar si cel de pe 2007 vor trebui alcatuite astfel incat sa absoarba socul economic datorat eventualei integrari in Uniunea Europeana. PSD, prin vocea lui Mihai Tanasescu a asigurat ca va vota actualul proiect bugetar daca amendamentele propuse de PSD pe acesta tema vor fi luate in considerare.

- continuare masurilor necesare diminuarii evaziunii fiscale si a scoaterii la suprafata a economiei subterane.

Pogea garanteaza venituri suplimentare pentru invatamant

Bugetul acordat Ministerului Educatiei va ramane neschimbat, dar, ne asigura Gheorghe Pogea, orice venituri suplimentare colectate pe parcursul anului vor fi indreptate cu precadere pentru invatamant. Executia bugetara pe anul in curs face posibile astfel de masuri. Totusi, fonduri marite au fost acordate in domeniul cercetarii.

Gheorghe Pogea spune ca nu stie daca salariul minim pe economie va ramane sau nu la acelasi nivel. El apreciaza ca statul nu si-ar fi permis insa un deficit bugetar mai mare de 0,5%, chiar daca admite ca o astfel de politica este restrictiva in privinta investitiilor.