Strans legata de politica si formata dintr-un paienjenis aproape indescifrabil de relatii informale, lumea afacerilor are, totusi, o influenta redusa asupra justitiei din tarile democratice. Decizia justitiei americane, prin care s-a dat castig de cauza Romaniei in cazul Noble Ventures, dovedeste ca, in statul de drept, nationalitatea nu joaca intot-deauna rolul principal.

Primatul legii si transparenta regulilor fac din SUA o piata extrem de atractiva pentru orice investitor. Un castig de cauza dat in conditii suspecte asa-zisilor investitori ar fi costat mult mai mult economia americana si prestigiul justitiei decat s-ar fi castigat prin spolierea Romaniei.

Mitul potrivit caruia, indiferent de situatie, occidentalii au intotdeauna castig de cauza in fata romanilor ramane doar un mit. Cazul lui Christopher R. Van Goethem arata ca justitia americana poate fi mult mai severa cu propriii cetateni decat ar fi facut-o cea din Romania, unde puscasul ar fi putut scapa cu o pedeapsa mai mica pentru omor din culpa.

In SUA, acolo unde secretarul de stat pentru justitie este chiar fiul fondatorului companiei Noble Ventures decizia a fost favorabila partii romane, hotararea judecatorilor bazandu-se pe documente si marturii care dadeau dreptate statului roman. Impartialitatea justitiei in statele de drept, pune si mai acut problema modului in care autoritatile romane apara interesele statului.

Cazul Noble Ventures nu este singular. In Romania, de foarte multe ori, privatizarile au fost facute in baza unor intelegeri frauduloase. Rezultatul, contracte care, in mod voit, contin prevederi extrem de vagi ce dau posibilitatea cumparatorilor sa nu indeplineasca nici una dintre obligatiile generos asumate in conferintele de presa.

Mai mult, prin aceste contracte se incearca punerea la adapost a ,investitorilor" impotriva oricaror incercari de revizuire, sub amenintarea unor penalitati imense. Cazul Aro, desi flagrant in termenii moralei de afaceri, prin pretul ridicol platit de noul proprietar, promite sa nu fie un succes pentru stat, in cazul in care valabilitatea contractului este contestata de autoritati.

In fapt, avem de-a face cu o adevarata industrie a despagubirilor in care, prin cointeresarea directa a unor inalti demnitari romani, diverse companii obscure devin proprietarele unor intreprinderi numai pentru a putea pretinde apoi penalitati invocand nerespectarea contractului de catre stat.

Ar mai putea figura pe aceasta lista nume devenite celebre in Romania, precum Gavazzi Steel sau Zelezarny Vesely, nu prin performantele economice, ci prin tunurile date statului in cursul epopeii privatizarii. Din pacate, printre procesele care se contureaza la orizont, cazul Noble Ventures pare a fi doar exceptia care confirma regula, si nu inceputul unei intrari in normalitate.

In celelalte cazuri, statul a avut grija sa isi lege temeinic mainile, lipsindu-se voit aproape de toate instrumentele cu care s-ar fi putut apara.