Echipa nationala va urmari pentru a treia oara consecutiv un turneu final la televizor, iar pentru asta trebuie sa raspunda cineva. Dincolo de rezultatele echipei si de valoarea antrenorilor, Mircea Sandu, in calitatea sa de sef al federatiei, are cea mai mare parte din vina, fiindca acest esec este urmarea unei domnii de 15 ani, in care s-a mers din rau in mai rau.

Cum Nasul nu si-a anuntat inca intentia de a candida pentru un nou mandat, nu putem fi acuzati de sprijinirea lui Gica Popescu, iar in randurile urmatoare va prezentam motivele pentru care Mircea Sandu trebuie sa plece din fruntea fotbalului romanesc.

foto: Mediafax

* A infiintat, a incurajat si a tolerat compromisurile. Lipsa de valoare a fotbalului romanesc per asamblu este cauzata de celebra "Cooperativa". Pentru a ajunge seful FRF, Mircea Sandu a avut nevoie de sprijinul oamenilor influenti din fotbal, cei care faceau "jocurile". Odata instalat, Nasul a condus fotbalul in functie de interesele sale si ale apropiatilor sai.

Blaturile din toate diviziile au abundat in decursul mandatelor sale, arbitrii corupti si comisiile ingaduitoare si-au facut treaba nestingheriti, astfel incat jucatorii au devenit niste marionete lipsite de personalitate si de valoare.

Cand si-a consolidat pozitia si si-a facut "plinul", a vrut sa se rupa de jocurile strategice, insa sistemul ticalosit pe care l-a infiintat si incurajat nu i-a dat voie, ba, mai mult, insista ca el sa ramana in continuare sef, semn ca si-a facut treaba asa cum trebuia.

Recent, Sandu a recunoscut intr-o emisiune televizata ca stia de aranjamente chiar de la Padureanu, insa si-a justificat tacerea prin faptul ca "trebuia inchis intreg fotbalul romanesc".

* A cheltuit 100 de milioane de dolari fara sa lase nimic in urma. Rezultatele de exceptie ale "Generatiei de aur" au adus in vistieria FRF, in ultimii 15 ani, aproape 100 de milioane de dolari, bani veniti de la FIFA si de la UEFA pentru calificarile la turneele finale. Aceasta suma fabuloasa a fost transformata aproape exclusiv in prime.

Unele normale, pentru jucatori si antrenori, altele total nejustificate, pentru personalul federatiei. Mircea Sandu si principalii sai colaboratori au incasat aproximativ cate 100.000 de dolari la fiecare calificare. Mai mult, pe listele cu prime au figurat si presedinti de cluburi, care faceau parte din acel odios Comitet Executiv din anii '90.

Pentru edificare, Dumitru Moraru, antrenorul cu portarii al Nationalei, a primit cate 60.000 de dolari la fiecare izbanda a "tricolorilor", in conditiile in care rolul sau era minor in cadrul staff-ului tehnic. In acest interval de timp, FRF nu a construit absolut nimic, cu exceptia Casei Fotbalului, dar si acolo o mare parte din bani a venit de la FIFA si UEFA.

Centrul National de la Mogosoaia, care a fost dat in folosinta recent, este ridicat din bani veniti de la aceleasi foruri, plus un credit bancar facut de FRF, astfel incat succesorul lui Mircea Sandu va prelua o institutie indatorata.

* A condus un for fara imagine si fara credibilitate. Ca urmare a scandalurilor din fotbalul romanesc, sponsorii puternici au evitat sa-si asocieze numele cu Nasu', Mitica si alte asemenea personaje. Lipsa rezultatelor a dus la o scadere drastica a veniturilor FRF, nimeni din Casa Fotbalului nefiind capabil sa aplice strategii de marketing si management care sa faca bani.

Mircea Sandu se apara spunand ca partenerii potenti au ocolit Nationala si atunci cand erau rezultate. Nu stie si nu are cine sa-i spuna ca piata de publicitate din Romania s-a dezvoltat extraordinar in ultimii ani si ca reprezentativa este un brand care ar putea produce multi bani.

l A cultivat politicieni care nu au ajutat cu nimic fotbalul. Ani de-a randul, in avionul cu care se deplasa echipa nationala au urcat diversi politicieni, care s-au bucurat de ospitalitatea recunoscuta a Nasului. Fotbalul romanesc nu a avut absolut nici un beneficiu, ba mai mult, dupa alegerile de anul trecut, nu mai figureaza printre prioritatile guvernarii.

Intalnirile "tricolorilor" cu presedintii Ion Iliescu si Emil Constantinescu sau cu premierul Adrian Nastase nu au adus nimic pentru fotbal, iar Mircea Sandu, prea arogant si suficient, nu a considerat niciodata ca ar fi oportuna o audienta la un lider politic la zi, prin care sa obtina o investitie.

Mai mult, asa cum Dumitru Dragomir admitea recent, Sandu a cedat presiunilor politice anul trecut, cand l-a mentinut in functie pe selectionerul Iordanescu la solicitarea liderilor PSD.

* A ignorat problema unui stadion pentru echipa nationala. Suntem de acord ca FRF nu poate construi un stadion de 25-30 de milioane de euro, insa existau suficiente variante pentru ca reprezentativa sa nu ajunga in namolul din Ghencea sau pe plaja de pe National. Problema este legata de punctul de mai sus, relatia FRF cu politicul.

Nici un primar postdecembrist nu a primit vreo vizita de-a lui Mircea Sandu, vreo propunere, vreun proiect de afacere.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca putea aborda conducerea Ministerului Apararii, proprietarul Stadionului "Steaua", cu care sa faca un contract simplu: FRF platea 200.000 de euro (pe care ii incasa, eventual, de la un sponsor), costul unui gazon nou, pentru care primea dreptul de a juca fara chirie in Ghencea toate meciurile oficiale si amicale. Exemplul este valabil pentru oricare stadion din Bucuresti.

l A jonglat cu antrenorii de la Nationala. In 1999, cand l-a demis pe Victor Piturca dupa ce acesta calificase echipa la Euro 2000 fara infrangere. Selectionerul de atunci si de acum intrase in conflict cu Hagi si cu Gica Popescu, iar el nu a reusit sa medieze conflictul, optand pentru una dintre cele doua solutii extreme: demiterea antrenorului.

In 1991, dupa ratarea calificarii la Euro '92, i-a cerut lui Mircea Radulescu sa-si dea demisia de ochii lumii, pretinzand ca nu i-o va accepta, acesta a facut-o si a ramas pe dinafara. Nu a stiut sa gestioneze relatia cu Ladislau Boloni, care incepuse o munca de reconstructie corecta a Nationalei in 2002, determinandu-l pe acesta sa accepte prima oferta tentanta sosita pe adresa sa.

Nu a vrut niciodata cu adevarat sa-l aduca pe Mircea Lucescu, cel mai valoros antrenor roman in activitate, la carma reprepzentativei. A reinstalat doi antrenori, Anghel Iordanescu si Victor Piturca, pastrand un cerc restans de tehnicieni ai echipei nationale. A cautat intotdeauna selectionerii in spatele carora sa arunce intreaga responsabilitate a unui eventual esec.

* A pretins ca are relatii internationale, dar nu a dovedit-o niciodata. Dumitru Dragomir sustine, in pledoaria sa pro Mircea Sandu, ca acesta are relatii internationale extraordinare si ca unui alt presedinte i-ar trebui ani buni sa le cultive.

Aceste prietenii nu prea s-au vazut, fiindca Nationala a avut parte in ultimele trei campanii de calificare de arbitraje scandaloase, iar meciurile amicale puternice au lipsit cu desavarsire. Exceptandu-l pe cel cu Germania, din primavara anului trecut, insa nu trebuie uitat ca nemtii nu au jucat in preliminarii, fiind gazdele CM de anul viitor, si de aceea au acceptat orice propunere.

In rest, "tricolorii" au pregatit revenirea in elita la traditionalele jocuri cu Ciprul, carora li s-au adaugat echipe ca Scotia, Irlanda, Moldova, etc. In septembrie trebuia sa jucam o alta partida "de calibru", cu Iranul, insa federatia de la Teheran s-a razgandit.