In noiembrie 2001, in timpul unei perchezitii, anchetatorii elvetieni au descoperit „Proiectul", o ambitioasa strategie menita sa „instaureze domnia lui Allah" pe intregul Pamant, document ce ar putea explica dezvoltarea islamismului in lume in ultimii 20 de ani, scrie Sylvain Besson in cotidianul elvetian „Le Temps".

Besson este si cel care publica - pentru prima data - „Proiectul", in cartea sa intitulata „La conquete de l’Occident" (Cucerirea Occidentului), releva Rompres.

Este, oare, posibil ca dezvoltarea islamismului in lume, din ultimele decenii, sa fie - cel putin partial - produsul unei strategii oculte, a unui plan deliberat de cucerire a puterii, se intreaba autorul elvetian.

Documentul la care face referire a fost gasit de politistii elvetieni in timpul unei perchezitii efectuate in apropiere de Lugano, la vila lui Youssef Nada - un bancher egiptean pe care autoritatile americane il acuza de sprijinirea terorismului.

Ramas secret timp de aproape doua decenii, „Proiectul" reprezinta un text strategic, a carui ambitie suprema este „sa instaureze domnia lui Allah pretutindeni in lume".

Ancheta penala initiata impotriva lui Youssef Nada, care conducea - din momentul crearii ei, in 1988 - Banca Islamica Al-Taqwa din Lugano, a fost clasata in luna mai, anul acesta, iar statul elvetian a fost condamnat sa-i plateasca despagubiri bancherului.

Cu toate acestea, Nada, care a negat ca ar avea vreo legatura cu terorismul, a recunoscut ca a fost vreme de mai multi ani unul dintre principalii lideri ai ramurii internationale a Fratilor Musulmani, printre cele mai importante grupuri islamiste contemporane.

Fondata in Egipt, in 1928, Organizatia Fratilor Musulmani a dat nastere unei ample „Miscari islamice" inspirate de ideile sale, care reprezinta, astazi, principala forta din lume ce se revendica de la islamism. Youssef Nada spune ca nu el este autorul textului, pe care il atribuie unor „cercetatori musulmani" neprecizati.

Ambitiile Fratilor Musulmani

„Proiectul", un text de 14 pagini, datat decembrie 1982, preconizeaza „studierea centrelor de putere locale si mondiale si posibilitatile plasarii lor sub influenta", „intrarea in contact cu orice noua miscare angajata in jihad oriunde s-ar afla aceasta pe glob", „crearea celulelor jihadului in Palestina" si „alimentarea sentimentului de ura fata de evrei".

Toate acestea, in scopul „coordonarii actiunii islamice intr-o singura directie pentru (...) consfintirea puterii lui Allah pe Pamant".

Un raport al anchetatorilor elvetieni afirma ca „Proiectul" si alte documente descoperite acasa la Youssef Nada „confirma rolul jucat de Fratii Musulmani atat in inspirarea, cat si in sprijinirea - directa ori indirecta - a islamului radical in lumea intreaga".

In aceasta optica, „Proiectul" a putut juca un rol in crearea de catre Fratii Musulmani si continuatorii lor a unei retele de institutii religioase, educative si caritabile in Europa si in Statele Unite ale Americii.

De altfel, „Proiectul" preconizeaza „construirea institutiilor sociale, economice, stiintifice si medicale si penetrarea in domeniul serviciilor sociale pentru a intra in contact cu poporul". In acest scop, trebuie „studiate diversele vecinatati politice si probabilitatile reusitei in fiecare tara".

Un responsabil occidental care l-a studiat descrie „Proiectul" ca pe „o ideologie totalitara de infiltrare, care, in cele din urma, reprezinta cel mai mare pericol pentru societatile europene": „„Proiectul" va fi un pericol peste zece ani, spune el; vom asista la aparitia, in Europa, a revendicarii unui sistem paralel, crearea unor „parlamente musulmane", ceea ce exista deja in Marea Britanie.

Atunci va incepe distrugerea lenta a institutiilor noastre, a structurilor noastre".

Razboi ideologic contra Occidentului

Importanta „Proiectului" tine atat de istoria sa, cat si de continutul lui. Originile sale intelectuale se situeaza in anii 1960, cand „teoreticianul-sef" al Fratilor Musulmani, Said Ramadan, se refugiaza la Geneva. In septembrie 1964, ziarul sau „El Muslimoun" publica un text ce face un apel pentru inceperea unui „razboi ideologic" impotriva Occidentului.

Se punea atunci problema de a da o replica la crearea statului Israel, considerata de islamisti un element al unui vast complot impotriva religiei musulmane si a credinciosilor sai: „De aceea suntem convinsi ca acest plan ideologic elaborat trebuie sa fie parat de un plan ideologic la fel de elaborat si ca trebuie sa se raspunda atacurilor sale ideologice, razboiului sau ideologic cu un razboi ideologic".

O minoritate solida

In Europa traiesc peste 33 de milioane de musulmani, cifra ce include si etnicii musulmani din Balcani. In Franta, musulmanii reprezinta 8,2% din populatie, anume 5 milioane de persoane, in Germania reprezinta 4,5 procente, adica 3,7 milioane, iar in Marea Britanie, 2,2 procente, respectiv 1,64 milioane.

Musulmanii reprezinta o minoritate semnificativa si in Olanda, Italia, Spania, Elvetia, Suedia sau Danemarca, unde procentul lor variaza intre 2% si 4,9% din populatie. In Statele Unite, sunt intre doua si opt milioane de musulmani, reprezentand 1%-4% din totalul populatiei. O cifra exacta este imposibil de furnizat, intrucat la recensaminte cetatenilor nu li se cere sa-si precizeze religia.