Miliardarul rus Boris Berezovski a prezentat dovezi incontestabile ale participarii sale benevole la "revolutia portocalie" din Ucraina, care a rasturnat regimul condus de Leonid Kucima. Magnatul a pus la dispozitia parlamentarilor de la Kiev un set suplimentar de documente care atesta finantari de peste 21 de milioane de dolari.

DEZVALUIRI. Faptele au fost facute publice de un deputat de la Kiev, dupa o noua sedinta a comisiei speciale a Radei Supreme de elucidare a faptelor petrecute in timpul "revolutiei portocalii".

Parlamentarul ucrainean a adaugat ca firmele prin intermediul carora a fost finantata campania electorala a lui Iuscenko au fost dezvaluite de doi dintre cei mai apropiati colaboratori ai actualului presedinte, in perioada premergatoare alegerilor de anul trecut.

INTREBARI. Dar de ce sa se fi amestecat un cetatean al Rusiei cu statut de refugiat in Marea Britanie in finantarea campaniei electorale a lui Iuscenko? Multi analisti explica actiunea lui Berezovski prin dorinta acestuia de a se razbuna pe presedintele ucrainean, care a inselat sperantele oligarhului ca, dupa revolutie, sa-i fie asigurat un regim privilegiat in Ucraina.

Punctul de vedere este impartasit inclusiv de consilierul lui Iuscenko, liberalul rus Boris Nemtov, care afirma ca Berezovski o sustine si o finanteaza de mult timp pe Iulia Timosenko.