Alianta D.A. si presedintele Traian Basescu scad in preferintele electoratului, iar majoritatea romanilor doreste Parlament unicameral si introducerea votului individual pentru alegerea membrilor Camerei si Senatului, arata un sondaj CURS, dat ieri publicitatii.

Potrivit sondajului OMNIBUS realizat de CURS, Alianta D.A. se mentine in topul preferintelor electoratului, intrunind 44% din intentiile de vot. Comparativ cu perioada martie-august 2005 insa, cand era creditata cu pana la 50%, Alianta este in scadere. Pe locul doi in optiunile electoratului se afla PSD, cu 31%, in crestere fata de perioada mentionata.

Si PRM creste in optiunile electoratului, plasat dupa PSD, cu 11% din optiuni. Pe locurile urmatoare se afla UDMR, cu 5%, Partidul Conservator (3%), Partidul Noua Generatie (2%), PPCD (fost PNTCD) si Partidul Initiativa Nationala (cu cate 1%). 40% din subiecti sunt nehotarati/nu ar vota.

Sondajul arata totodata ca presedintele Basescu se mentine in topul preferintelor electoratului, 60% din alegatori avand o parere buna si foarte buna despre el. Basescu este insa in scadere in ceea ce priveste aprecierea electoratului in comparatie cu perioada aprilie-iunie 2005, cand 66%, respectiv 77% dintre romani aveau o parere buna si foarte buna despre el.

Seful statului este urmat de presedintele PSD, Mircea Geoana, preferat de 55% din subiecti, si el in scadere fata de perioada mentionata, cu 5%. Locul trei este ocupat de premierul Tariceanu, cu 42%, tot in scadere, el bucurandu-se in aprilie-iunie 2005 de aprecierea a 60%, respectiv 57% dintre romani. Urmatoarele locuri sunt ocupate de liderii Emil Boc (PD) – cu 37%, C.V.

Tudor (PRM) – 34%, Gheorghe Ciuhandu (PPCD) – 21%, Cozmin Gusa (PIN) – 21%, Dan Voiculescu (PC) – 21%, Gigi Becali (PNG) – 20% si Marko Bela (UDMR) – 19%.

PARLAMENT. Potrivit sondajului, 53% din respondenti apreciaza ca Parlamentul Romaniei trebuie sa fie unicameral si sa aiba un numar redus de parlamentari.

25% din respondenti considera ca Parlamentul ar trebui sa ramana cu doua camere, dar sa aiba un numar mai mic de parlamentari, in vreme ce 7% din cei chestionati s-au pronuntat in favoarea ideii ca Parlamentul sa isi pastreze structura actuala bicamerala, dar si numarul de parlamentari. Nu stiu/nu raspund 15%.

Sondajul a fost realizat in perioada 1-8 octombrie, pe un esantion de 1.050 de persoane. Marja de eroare este de +/–3%.

SUSTINERE PENTRU INITIATIVELE PC

Cei mai multi dintre romani doresc reducerea taxei pe valoare adaugata (TVA) la produsele alimentare de baza, in favoarea acestei idei declarandu-se 84%, releva sondajul CURS. 6% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 10% dintre cei chestionati nu stiu/nu raspund.

Potrivit aceluiasi sondaj, 80% din cei chestionati sunt de acord ca in Romania sa existe o lege privind controlul provenientei averilor care nu pot fi justificate, 10% resping aceasta idee, iar 10% nu stiu/nu raspund. Atat initiativa reducerii TVA la alimentele de baza, cat si controlul provenientei averilor apartin Partidului Conservator, condus de Dan Voiculescu.

Sondajul mai arata ca introducerea unor legi care sa sprijine capitalul romanesc este sustinuta de 64% din intervievati, in timp ce 10% se opun, iar 26% nu stiu/nu raspund.