Deputatii PD impreuna cu cei ai Coalitiei aflate la guvernare au calcat ieri in picioare solicitarile presedintelui Traian Basescu referitoare la Ordonanta de urgenta privind circulatia pe drumurile publice, votand alaturi de PSD exact contrar propunerilor sefului statului.

Traian Basescu a trimis Parlamentului spre reexaminare si dezbatere pe fond Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind circulatia pe drumurile publice (195/2002), care fusese adoptata de cele doua Camere. Cu manuta lui, presedintele a facut si o serie de propuneri de amendare a textului Ordonantei.

Astfel, seful statului a propus ca la articolul 5, alineatul 4 din Ordonanta 195/2002 sa prevada: "Se interzice amplasarea constructiilor de orice fel si practicarea actelor de comert pe trotuar sau pe acostament, in parcarile amenajate sau pe partea carosabila, cu exceptia punctelor autorizate de difuzare a presei scrise si a cartilor".

Presedintele a explicat necesitatea exceptarii de la aceasta prevedere a punctelor de difuzare a presei si a cartilor astfel: "in vederea asigurarii difuzarii presei scrise si pentru a se elimina orice eventuale comentarii referitoare la ingradirea dreptului la informatie".

Reprezentantii PD alaturi de toti colegii lor din Comisia pentru Industrii si Comisia Juridica din Camera, reunite in sedinta comuna, au votat ieri, in unanimitate, un amendament propus de Ioan Bivolaru (PSD) la Ordonanta de Urgenta privind circulatia pe drumurile publice cu prevederi total contradictorii fata de propunerile sefului statului.

Propunerea pesedistului, primita cu bratele deschise de democrati, da unda verde comertului stradal si ridicarilor de constructii pe marginea drumurilor publice in conditiile in care acestea nu ar afecta traficul rutier.

Textul nu prevede, insa, nici un criteriu clar de limitare al actelor de comert sau al constructiilor de imobile, fiind in contradictie cu solicitarea presedintelui care sustinuse ca doar centrele de difuzare a presei si a cartilor sa poata fi amplasate in locatiile prevazute.

"Se interzice amplasarea constructiilor de orice fel si practicarea actelor de comert pe trotuar sau acostament in parcarile amenajate sau pe partea carosabila in conditiile in care, constructiile ar afecta siguranta cetatenilor si desfasurarea circulatiei", stipuleaza amendamentul sustinut de pesedisti.

Democratii, impreuna cu toti colegii de Coalitie, au nesocotit solicitarile sefului statului si au votat amendamentul propus de PSD. Cu alte cuvinte, intr-un viitor mai mult decat apropiat, pietonii se vor lovi pe trotuarele tarii nu numai de centrele de difuzare a presei sau a cartilor, ci si de chioscuri care pot comercializa orice, de la eugenii pana la sosete.