Leul a atins ieri un curs de 3,62 lei/euro confirmand tendinta de cadere in fata monedei europene, observata in ultimele zile, dar alimentand banuieli actorilor pietei ca banca centrala intervine pentru a sustine euro. Dealerii ne-au declarat ca cererea de valuta a fost mai mare comparativ cu cererile inregistrate in sedintele precedente.

"Am intervenit pe curs, incepand din august, deoarece am considerat ca o intarire prea mare a leului ar putea dauna economiei romanesti", a declarat ieri guvernatorul Mugur Isarescu, fara a confirma interventia din aceeasi zi a bancii centrale.

Moneda unica europeana a oscilat intre 3,588 - 3,593 lei, pana in jurul orei 11, dupa care au aparut in piata ordine mai mari de cumparare de valuta. Dealerii cred ca cererea mare de valuta a venit fie din partea fondurilor straine, fie de la importatori. "In ultima luna, cursul de schimb a evoluat in conditiile omniprezentei BNR in piata", declara Florian Libocor.

Euro nu a mai depasit pragul de 3,6 lei de la sf?rsitul lunii iunie a acestui an. La acest nivel, aprecierea nominala a leului fata de euro se ridica, de la inceputul anului, la aproape 7,9%. Totodata, dolarul a urcat la 3,0228 lei, nivel pe care nu l-a mai atins de la inceputul lunii iulie. Comparativ cu inceputul anului, dolarul a c?stigat 6% in raport cu moneda nationala.

Analistul Florin Citu afirma ca o data ce au fost depasite tintele initiale, de 3,0 lei/dolarul si 3,6 lei/ euro, raportul de schimb ar putea fi, luna viitoare, in conditiile in care banca centrala n-ar mai interveni, de 3,15 lei/dolarul si 3,65 lei/euro, iar spre sfarsitul anului, un raport de 3,3 lei/dolarul si 3,75 lei/euro.

Analistul afirma ca "politica monetara, cresterea economica si evolutia dolarului sunt variabilele ce trebuie urmarite".

Efectele economiei asupra leului

"Din iunie 2005 s-a observat o temperare a cresterii economice la 4,9%, ritm important, dar sub asteptari si am asistat la o politica fiscala foarte relaxata a unei banci centrale concentrata, mai degraba, pe ajustarea tintei, decat pe reglarea instrumentelor sale de atingere a inflatiei propusa pentru 2005.

De asemenea, am asistat la o stabilitate a dolarului in lupta cu euro", spune Florin Citu.