Vladimir Putin a semnat ieri proiectul de lege prin care petrolul rus va avea un pret de 27 de dolari pe baril. Analistii se asteptau la o majorare mai consistenta, in jur de 35-40 de dolari pe baril. Rusia speculeaza astfel climatul petrolier international, care se confrunta cu o cerere stringenta de petrol.

Presedintele rus a semnat un proiect de lege care prevede majorarea pretului de referinta pentru petrolul brut din Urali, a anuntat biroul de presa de la Kremlin, citat de RIA Novosti. Proiectul de lege, adoptat pe 22 septembrie de Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, stabileste noul pret al petrolului brut la 27 de dolari pe baril.

In martie 2005, Rusia intentiona sa mareasca cotatiile petrolului Urals pana la aproximativ 34 de dolari pe baril. Cotatiile Urals reprezinta pretul petrolului extras din Urali. Petrolul rus este de o calitate inferioara fata de cel american sau arab, avand un pret mai mic.

Aceasta masura va permite guvernului de la Moscova sa creasca volumul de cheltuieli si sa implementeze strategii bugetare mai flexibile si mai dinamice pe termen mediu, dar, in acelasi timp, sa si mentina stabilitatea macroeconomica. Rusia speculeaza climatul petrolier international, dominat de cresterea cotatiei la titei, prin majorarea pretului si a productiei.

Saptamana trecuta, Rusia a anuntat un nou record post-sovietic, prin marirea productiei petroliere cu 40.000 de barili pe zi (bpz) in luna septembrie, ajungand la un total de 9,53 milioane bpz. Volumul de productie a crescut cu 0,4% in septembrie fata de luna august, luna in care se inregistrase un alt record post-sovietic.

O alta masura pe care administratia de la Kremlin intentioneaza sa o introduca consta in reducerea taxelor, pentru a se stimula astfel explorarea si dezvoltarea unor noi campuri petrolifere. In ceea ce priveste cantitatile trimise la export in luna septembrie, acestea au ramas la 4,49 milioane bpz, neschimbate de luna trecuta, dar se asteapta ca exporturile de titei rus sa creasca.

Rusia asigua 30% din necesarul de petrol al Uniunii Europene si jumatate din necesarul de gaze naturale. Se asteapta ca in urmatorii 15-20 de ani, cererea de gaze naturale si de petrol a UE sa creasca cu aproximativ 50%. fapt care permite Rusiei sa majoreze linistita pretul petrolului, fiind constienta ca prin acest gest nu isi va indeparta clientii.

Rusia este cel de-al doilea stat exportator de petrol din lume, dupa Arabia Saudita.

Cresterea pretului petrolului si a gazelor naturale pe piata mondiala a afectat cel mai mult importurile Statelor Unite.

Acestea au consemnat o majorare record a tarifelor, majorare care a atins in luna septembrie cel mai mare nivel din 1990. Preturile produselor importate s-au marit cu 2,3%, fata de luna august, dupa ce in august ele crescusera cu 1,2% comparativ cu luna anterioara, a afirmat Departamentul Muncii din SUA, citat de Bloomberg.