Masinile hibride (pe benzina, dar prevazute si cu un dinam/motor electric si acumulator) si cele pe motorina au devenit noile tinte ale consumatorilor americani.

Honda Insight, autoturism hibrid, ocupa prima pozitie in topul celor mai eficiente autovehicule de pe piata americana, potrivit evaluarilor realizate de Agentia de Protectie a Mediului (EPA) si de Departamentul pentru Energie din Statele Unite, transmite CNN. Eficienta unei masini este calculata dupa cantitatea de carburanti consumata.

Honda Insight (foto) a reusit sa detroneze Toyota Prius, alta masina hibrid, ambele avand un consum de 3,8 litri la suta de kilometri in oras. In afara orasului insa, Honda Insight depaseste Toyota Prius, avand un consum de 3,6 litri in afara orasului, Toyota consumand in afara orasului 4,6 litri de carburant.

Totusi, modelul Prius utilizeaza un sistem hibrid diferit fata de Insight, care administreaza mai bine volumul de carburanti consumat in traficul urban, care necesita multe opriri si reporniri ale vehicului, decat pe autostrada.

Statistica prezentata de EPA se bazeaza pe teste de laborator. De obicei, conditiile din realitate sunt mai bune, in sensul ca soferii comunica cifre de consum mai scazute fata de testele de laborator. Versiunea Prius este cea mai eficienta berlina de marime "mijlocie". Masina Hyundai Elantra apare in top drept cea mai eficienta berlina de marime "mijlocie", dar care nu este hibrid.

Aceasta versiune consuma 7,3 litri de benzina in afara orasului si aproximativ 9 litri in oras. Vehiculele dotate cu motor Diesel se afla pe locul 3 in top, fiind reprezentate de Volkswagen New Beetle si Volkswagen Golf. In categoria SUV-urilor, hibridul Ford Escape este considerat cel mai eficient, la egalitate cu alte doua masini, Mazda Tribute si Mercury Mariner. Ele ocupa locul 8 in clasamentul general.

Marea absenta a topului o reprezinta modelul hibrid Honda Civic, compania nereusind sa trimita informatiile necesare la timp, potrivit declaratiei purtatorului de cuvant al EPA, citat de Bloomberg.

Pe batranul continent cele mai vandute automobile apartin companiilor Volkswagen AG si Toyota Motor Corp. Volumul de vanzari de masini a crescut in acest trimestru cu 1,9% fata de trimestrul trecut, datorita reducerile oferite germanilor si francezilor de catre producatorii din industria auto.

Top 10 vehicule:

Consum carburanti la suta de kilometri. Oras/In afara orasului

1. Honda Insight (hybrid) - 3,8 litri /3,6 litri

2. Toyota Prius (hybrid) - 3,8 litri /4,6 litri

3. Volkswagen New Beetle si Golf (diesel, manual) - 6,4 litri /5,4 litri

4. Volkswagen Jetta (diesel) - 6,6 litri /5,8 litri

5.Ford Escape Hybrid FWD - 6,6 litri / 7,6 litri

6. Volkswagen New Beetle si Jetta (diesel, automatic) - 6,75 litri /5,6 litri

7. Volkswagen Golf (diesel, automatic) - 7,2 litri /5,4 litri

8. Ford Escape Hybrid 4WD (Also Mazda Tribute and Mercury Mariner 4WD hybrids) - 7,2 litri /8,2 litri

9. Lexus RX 400h 2WD si Toyota Highlander Hybrid 2WD - 7,2 litri /8,1 litri

10. Toyota Corolla (manual) - 7,1 litri/ 5,8 litri