Marti a fost lansat la Bruxelles un raport despre situatia televiziunilor in 20 de tari europene, realizat de EU Monitoring and Advocacy Program (EUMAP) in colabora re cu Network Media Program.

Capitolul consacrat posturilor TV din Romania contine o analiza critica a unei prese puternic legate de interesele economice si politice ale proprietarilor: "daca privim la intregul spectru al presei romanesti, nu arareori in spatele agendei mediatice se afla mai degraba interese politice si

economice decat cele ale publicului." Profesionistii media recunosc ca " televiziunile din Romania sunt folosite in principal pentru a obtine influenta. Editorii se bucura de suficienta independenta numai atata timp cat protejeaza interesele proprietarilor lor si ale partenerilor acestora".

Potrivit raportului, "o alta particularitate a televiziunii din Romania de azi pare a fi tabloidizarea si trivializarea programelor de stiri, care au devenit din ce in ce mai putin orientate catre stirile politice. "

Concluziile Raportului EUMAP au fost prezentate de presedintele Basescu marti seara, in direct la TVR1: "Calitatea programelor scazuta, surse de finantare obscure, absenta alternativelor pentru o buna parte a populatiei, dependenta prea mare de mediul politic".

Aceste "calitati" ale majoritatii posturilor TV sunt invocate de presedinte ca argumente pentru solicitarea sa de a se face publice, prin lege, sursele de finantare ale institutiilor de presa.