Dupa ce in 2002 Christie's a oferit primele doua editii ale licitatiei pentru "The Forbes Collection of American Historical

Documents"(Colectia Forbes de Documente Istorice Americane), va deschide pe 15 noiembrie cea de a treia parte a acestei manifestari. A treia editie va scoate la vanzare in principal scrisori si manuscrise prezidentiale, valoarea estimata a lotului fiind de 4-6 milioane de dolari.

Documentele scoase la licitatie constituie si o dovada a pasiunii pentru colectionarea documentelor istorice a celui care a fost Malcolm Forbes.

Unul dintre cele mai importante documente este emis in timpul

mandatului detinut de Abraham Lincoln -celebra "Emancipation Proclamation" din 1864, estimata la 650.000- 850.000 de dolari. Documentul a ramas unul dintre cele mai importante momente din istoria SUA, deschizand drumul pentru adoptarea celui de al 13-lea Amendament si pentru abolirea sclaviei.

Actul de mari dimensiuni, semnat atat de presedintele Lincoln cat si de

secretarul de stat, William H. Seward, a fost tiparit in editie

limitata de catre doi abolitionisti din Philadelphia, sustinatori ai cauzei

unioniste. Documentul scos la licitatie este una din cele 15 copii care

mai exista, celelalte aflandu-se in majoritate in colectiile

bibliotecilor importante din SUA. In ultimele patru decenii, doar trei astfel de copii au fost licitate, iar aparitia pe piata a copiei din colectia Forbes ar trebui sa trezeasca interesul colectionarilor de manuscrise.

In afara lui Lincoln sunt reprezentate si alte personalitati importante

din perioada Razboiului Civil, precum U. S. Grant, Robert E. Lee si in

special Julia Ward Howe, poeta si abolitionista care a compus "The

Battle Hymn of the Republic." Va fi pusa in vanzare atat schita originala a lucrarii (inclusiv o stanta la care autoarea renuntase), realizata dupa ce Howe vizitase mai multe tabere militare ale Uniunii in 1861. Pretul estimat este de 300.000 - 500.000 de dolari. Howe si-a dorit sa aduca o contributie proprie la eforturile de razboi ale Uniunii si a reusit.

Dupa ce versurile au fost publicate in Atlantic Monthly si distribuite sub

forma de partitura muzicala succesul a fost imens. Versurile gandite de

Howe au devenit un adevarat imn pentru cauza unionista si unul dintre

cele mai cunoscute cantece americane.

Malcolm Forbes a avut un talent deosebit in a gasi documente si

corespondenta importante, iar licitatia va sublinia aceasta daruire

pentru colectie. Intre piesele rare se numara si o scrisoare trimisa de

generalul Robert E. Lee, prin care acesta isi anunta fiul ca cel mai de incredere si apreciat dintre subalternii sai, Stonewall Jackson, fusese ucis (pret estimat 150.000 de dolari).

Scrisoarea Ulysses S. Grant din martie 1865 arata tensiunea pe care o resimtea acesta cu putin timp inainte de victorie. O scrisoare din 1967 in care Ronald Reagan, pe atunci guvernator, explica de ce a aprobat liberalizarea avortului in statul California, s-ar putea vinde cu pana la 5000 de dolari.

Un document deosebit este schita unui discurs pe care Theodore

Roosevelt trebuia sa-l tina in Milwaukee in 1912. Inainte de a apuca sa-si tina discursul, politicianul a fost impuscat, glontul strapungand hartiile care se aflau in buzunarul de la piept.

Din fericire pentru Roosevelt,

proiectilul a fost incetinit de hartiile din buzunar si de un suport

metalic pentru ochelari. Nu a fost o rana fatala, dar glontul a ramas

infipt in pieptul politicianului. Desi ranit, Roosevelt a refuzat sa

fie dus la spital. Si-a tinut discursul, apoi a aratat salii manuscrisul cu

gaura de glont, declarand ca trebuie mai mult pentru a ucide un bizon.

Lotul include si o harta a Oceanului Pacific si Japoniei, harta care a

fost in posesia echipajului de pe Enola Gay in timpul misiunii de

bombardare a orasului Hiroshima pe 6 august 1945. Alte piese importante sunt copii si notite ale unor discursuri importante tinute de John F. Kennedy si Dwight Eisenhower, intre care si apelul catre poporul american facut de Eisenhower in 1956, in timpul crizei Canalului Suez, precum si discursul lui Kennedy despre vizita lui Nikita Hrusciov in 1959.

Incepand cu numirea lui Edmund Andros in functia de guvernator de catre regele James II si terminand cu ordinul de incepere a Operatiunii

Desert Storm in Irak in 1991, semnat de George H. W. Bush, cea de a treia licitatie a Colectiei Forbes va oferi doritorilor numeroase documente extrem de valoroase si interesante.