Ministrul spune ca nu e o disputa pe baza de bani, ci doar o conditie impusa de UE.

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, apreciaza ca nu este o masura potrivita trecerea Oficiului Registrului Comertului (ORC) din nou in subordinea Camerei de Comert, mai ales ca Romania trebuie sa se alinieze unei directive europene. „In acest moment, nu cred ca este o masura potrivita.

Avem si Capitolul 5 de negociere si experienta anterioara ne-a aratat ca a fost foarte greu de lucrat in conditiile in care ORC era impartit la Camerele de Comert.

In acest moment - in pricipal motivat de necesitatile de integrare europeana pe Capitolul 5 - este bine sa ramina Registrul, organizat unic, ca structura la Ministerul Justitiei", a declarat joi Monica Macovei, dupa discutiile purtate cu reprezentantii Comisiei Europene.

Intrebat daca banii constituie disputa pe preluare a ORC, ministrul Macovei a aratat ca „banii nu vin la Ministerul Justitiei, nici la Camera de Comet". „Trebuie sa schimbam legea, pentru ca trebuie sa ne aliniem unei directive europene care cere ca Registrul Comertului, care inregistreaza societatile, sa nu ia nici un ban in plus fata de cit costa inregistrarea firmei", a afirmat Macovei.

Inregistrari fictive de firme

Motivul pentru care, in final, a fost transferat ORC la minister a fost acela ca s-au constatat cazuri in care au fost operate mai multe inregistrari fictive de firme, din diferite interese.

„Prin trecerea ORC in subordinea Ministerului Justitiei se va putea asigura un control mai eficient al activitatii acesteia.

In plus, nu ne putem permite sa lasam acest organism intr-o zona de turbulenta, creata de discutiile, la nivel central si local, privind organizarea Camerei de Comert si Industrie", afirmau sustinatorii prelurarii ORC de catre minister, aratind ca, in majoritatea tarilor europene, ORC se afla in subordinea Ministerului Justitiei.