Cind ministrul Flutur a anuntat ca au aparut cazuri de gripa aviara in Tulcea parea ca stie ce vorbeste. Era inconjurat de specialisti care si ei pareau ca stiu ce spun, desi vorbeau o pasareasca tehnica, iar ministrul mai intervenea din cind in cind sa traduca.

Apoi am urmarit si conferinta de presa a ministrului Nicolaescu. Parea enervat de tevatura pornita chiar de colegul sau, spunea ca nu e cazul sa facem din tintar armasar. Avem deci doi ministri care dau mesaje diferite.

Si nu faptul ca nu se vorbesc intre ei e cel mai grav, ci ca nu e clar ce politica adopta statul roman, iar taranii care ar trebui sa suporte efectele inteleg ce le convine.

Mesajul lui Flutur spunea ca e nevoie de masuri speciale, ca nu a fost izolat virusul, dar au fost gasiti anticorpi. Ceea ce inseamna ca nu se stie care e virulenta sa.

Daca laboratorul din Londra va dovedi ca este forma cea mai grava, peste cam doua saptamini de la anunt, atunci va fi deja prea tirziu pentru ca focarul din Ceamurlia de Jos sa fie izolat.

Gasesc ca logica ministrului Flutur e impecabila: actionam ca si cum am fi in cea mai rea situatie, sacrificam pasarile din zona, urmind ca ulterior sa fim acoperiti daca verdictul final este prost sau sa rasuflam usurati daca e bun.

Desi „bun" e ceva relativ, chiar intr-o forma mai putin contagioasa, gripa aviara tot poate provoca pierderi apreciabile.

Ministrul Sanatatii a spus insa raspicat ca nu e confirmata gripa aviara in Romania. Dar daca exista anticorpii, aproape sigur exista si virusul, dupa umilele mele cunostinte medicale.

Nicolaescu a vrut sa spuna ca nu sintem siguri daca tulpina cea mai agresiva a virusului este cea care a ajuns in Romania. Dar lansind acest mesaj dubitativ, ministrul Nicolaescu a aruncat in aer politica colegului sau. Daca nu sintem siguri, atunci sa mai asteptam cu masurile. Ca n-o fi dracu` asa de negru.

Dar daca este? Isi va asuma ministrul Nicolaescu responsabilitatea pentru zilele pierdute?

Am vazut la Ceamurlia un politist care apara bariera, cu chipiul pe ceafa, destul de necovins de misiunea sa si lasindu-i pe unii sa treaca, oprindu-i pe altii, dupa ochi.

Nu spun ca doar ministrul Sanatatii e de vina pentru lipsa de convingere cu care autoritatile impun carantina sau pentru vehementa localnicilor, spun ca mesajul sau a venit cum nu se poate mai prost in context.

Cealalta Romanie, cea care isi ascunde acum gainile in pod, face din nou furori la televizor. Si e foarte suparata ca se atenteaza la pasarile sale. Totusi, ministrul Agriculturii spune ca vor primi despagubiri.

Atunci de ce sint suparati? La urma urmei, e un calcul simplu: daca ai vinde la piata gaina ai primi aceiasi bani. Lucian Mindruta ar raspunde: pentru ca sint prosti. Dar e ceva mai complicat.

Taranii nu au incredere in autoritati si nu ar lasa gaina din mina pe banii de pe gard. De la ministru pina la ei functioneaza un sir de zvonuri, unele catastrofale, altele cumsecade. Se sperie de primele, se agata de celelalte. Am urmarit ce spuneau oamenii in prag de revolta.

Dovedindu-se mai bine informati decit se crede de obicei, ziceau ca nici nu se stie sigur daca e gripa aviara. Semn ca dubiile ministrului Sanatatii au picat peste asteptarile lor.

Iar experienta, patanii de care doar au auzit si obiceiurile lor de viata vin contra stradaniilor ministrului Flutur. Imi cer scuze ca ma voi referi la experientele familiei mele pe jumatate rurala, dar nu am altele la indemina.

Bunica mea inca asteapta 500.000 de lei din partea statului pentru doi porci pe care i-a ars si ingropat acum sapte ani. Veterinarul i-a dat o chitanta pentru despagubire, dar i-a spus ca va primi banii la Sfintu’ Asteapta, ca demult nu a mai primit fonduri pentru asta.

Era vorba despre o boala uneori mortala la om, dar multi dintre vecini nici nu au facut controlul carnii in acel an, au mincat si nu au patit nimic. Au iesit in avantaj: si-au mincat porcii. Oricum, daca o da Domnu’...

In acelasi sat, cam la citiva ani (ultima oara acum vreo patru) se intimpla ca pasarile sa moara in masa. Incepe dintr-un colt de sat si se intinde in citeva saptamini, in vaietele babelor. Daca te duci la veterinar ridica din umeri si spune ca nu are ce face.

Presupune ca e pesta gainilor, desi nu sint sigur ca asta e un termen medical corect, va spun si eu ce am auzit. Prin sat circula mai multe soiuri de vaccinuri cu efecte cam neconvingatoare, oricum putini dau bani pe ele.

Mai sint si un fel de pastile micute pe care gospodina le indeasa pe gitul puilor, in timp ce plinge si ii alinta: hai, mamica, sa nu te imbolnavesti si tu, minca-ti-as sufletelul!

Cind o gaina pare trista e taiata. Cei mai multi le maninca si, cum nimeni nu a murit pentru ca a mincat gaini ametite, nici nu ar concepe altfel. Aud la televizor un ziarist spunind ca in Germania gainile au fost inchise si izolate de pasarile salbatice.

Ziaristul solicita autoritatilor sa ceara taranilor romani sa faca la fel. Cu parere de rau il anunt ca ar trebui ca mai intii statul sa le dea taranilor cotete. In satul meu, gainile dorm in mod traditional prin pomi, bot in bot cu ciorile.

Doar puii mici stau in niste cotete, de obicei incropite din citeva scinduri, pentru a nu fi mincati de dihori sau sobolani.

Acestea fiind zise, si nu cred ca satul meu e diferit de altele din cimpia de sud, ii intreb pe oamenii destepti de la orase: dvs.

pe care ministru l-ati crede? Pe ala rau de la Agricultura sau pe asta bun si frumusel de la Sanatate, care nu vrea sa ne panicheze inutil? Iar daca aia de la Londra or zice ca e de rau, asta este, le vom taia in toata tara si poate ca ne vom mai rari unii dintre noi. Daca o da Domnu’...