OMS face apel la calm in legatura cu gripa aviara descoperita in Romania si Turcia 15:55 14-10-2005

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si-a exprimat vineri ingrijorarea in legatura cu aparitia gripei aviare in Turcia si Romania, dar a apreciat ca riscul de transmitere la om este "foarte scazut".

Potrivit OMS, alarma este justificata de fiecare data cand virusul acestei boli, si in special deosebit de virulentul H5N1, apare intr-o noua tara, dar este important sa se pastreze masura in legatura cu posibilitatea transmiterii acestuia la om.

"Oamenii o confunda cu pandemia de gripa, dar sunt doua fenomene foarte diferite", a declarat purtatorul de cuvant al OMS Dick Thompson. "Daca oamenii ar acorda atentie riscului pentru om" al gripei aviare, ei ar intelege ca "posibilitatea infectarii este foarte mica", a adaugat el.

Oficiali din domeniul sanatatii considera exagerata posibilitatea ca H5N1 sa sufere o mutatie care ar putea face sa se transmita mai usor de la om la om, transformandu-se intr-o pandemie.

Pentru moment gripa este in principal o boala a pasarilor. H5N1 a provocat moartea a circa 60 de persoane in Asia, dar este vorba in principal de fermieri infectati direct de la pasari, noteaza AP.

"Raspandirea H5N1 in arii noi este ingrijoratoare deoarece sporeste posibilitatea aparitiei unor noi cazuri la om", se spune in declaratia OMS, care precizeaza ca, potrivit datelor existente, "H5N1 nu se transmite cu usurinta de la pasari la om".

Potrivit OMS, oamenii cu febra sau simptome respiratorii trebuie supusi unui control medical din cauza asemanarii simptomelor timpurii ale infectarii cu H5N1 cu multe boli respiratorii comune, dar "sunt posibile alarme false".

In Turcia tulpina de H5N1 a fost detectata dupa ce la o ferma din Kiziksa (120 km sud-vest de Istanbul) au murit 1.800 de curcani, iar in Romania au fost identificate cateva cazuri de gripa aviara din subtipul H5, testele urmand sa stabileasca tulpina in zilele urmatoare.