Un prim raspuns la intrebarile generate de cazul Iovan a fost ieri lansat, neoficial, de surse din politie. Pusca Winchester Pump Action ridicata de la Adrian Iovan nu se putea descarca accidental. Sotul Romanitei va trebui sa mai explice o data cum a manevrat arma.

Tensiune maxima ieri pentru sotii Romanita si Adrian Iovan. Ei au aflat de la televizor, daca nu stiau, ca aviatorul ar fi tras in hotul care i-a praduit casa. La cateva ore dupa aceea, procurorii l-au vizitat pe Adrian Iovan, in cautarea de cartuse similare cu cel din cauza caruia a murit Bogdan Florin Iancu.

Anchetatorii aveau nevoie de aceasta munitie pentru desfasurarea unuia dintre experimentele balistice, care va constata exact distanta de la care s-a produs impuscatura. Pana in prezent s-a vorbit de o distanta de sub un metru, ieri insa a fost avansata o alta distanta (intre 30 si 50 de centimetri) de catre Constantin Grumezescu, seful Serviciului Arme si Munitii, din cadrul Politiei Capitalei.

NEGARE. Ca si Iovanii, procurorii de caz au fost si ei luati prin surprindere, pe masa lor neajungand nici un asa-zis raport preliminar. "Cum sa fie gata, daca experimentul nici nu a avut loc?", ne-a spus procurorul Andreea Serbanoiu.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, ne-a declarat ieri ca nu a fost finalizata "constatarea tehnico-stiintifica balistica" in cazul Iovan.

El a subliniat ca in nici un caz aceasta constatare nu stabileste vinovatii, acesta fiind atributul procurorilor de caz, primii in masura sa afle concluziile expertilor. Procurorii de caz au fost insa si ei luati prin surprindere, pe masa lor neajungand nici un asa-zis raport preliminar.

SI TOTUSI. Surse din politie au precizat insa pentru Jurnalul National ca desi expertiza balistica nu este finalizata, unele dintre intrebarile puse de procurori si-au primit raspunsul. Astfel, pusca Winchester Pump Action, folosita de Adrian Iovan pentru a se apara in noaptea furtului, nu se putea descarca prin lovire, bruscare, manuire defectuoasa.

Raspuns dat de calitatea armei (tip SWAT). Acest tip de pusca este prevazut cu doua sigurante, tocmai pentru impiedicarea descarcarii accidentale. In plus, arma se afla intr-o stare foarte buna, fiind aproape noua.

Iovan, care a declarat ca, in momentul cand l-a lovit cu teava peste maini, mana lui dreapta se afla pe manerul pustii, va trebui sa mai explice o data cum a manevrat arma, spun sursele citate.

Procurorii Andreea Serbanoiu si Dragos Nestor au plecat ieri din casa creatoarei de moda fara cartusele dupa care venisera. Ei au stabilit, in schimb, unele detalii necesare reconstituirii evenimentului in urma caruia Bogdan Iancu si-a pierdut viata. Reconstituirea va avea loc intr-una din primele trei zile ale saptamanii viitoare.

Politistii emit pareri personale

Seful Serviciului Arme si Munitii din cadrul Politiei Capitalei, Constantin Grumezescu, a dat ieri, chiar in mijlocul evenimentelor, o declaratie-soc televizata. El sustinea in fata camerei de luat vederi ca o arma de vanatoare Winchester nu se poate descarca accidental.

Afirmatiile sale i-au luat prin surprindere pe anchetatorii care instrumenteaza dosarul Iovan, pentru ca raportul expertizei balistice nu era finalizat si nici dat publicitatii.

DECLARATII. "Fiecare este raspunzator pentru ce afirma. Eu nu voi putea spune ceva pana cand nu vad un raport negru pe alb cu datele stabilite de experti, semnat si parafat", ne-a declarat ieri procurorul de caz, Andreea Serbanoiu.

Contactat telefonic, Constantin Grumezescu a sustinut ca opinia sa nu are vreo legatura cu datele oficiale care vor fi utilizate in dosar: "Expertiza nu s-a efectuat in totalitate. Eu mi-am spus doar parerea personala despre arma. Cred ca o astfel de pusca, fara nici un defect, nu se poate descarca accidental.

Expertii sunt cei care vor stabili insa aceste lucruri dupa finalizarea celorlalte proceduri".

Potrivit legii, in cazuri ca acela al lui Adrian Iovan, procurorul este singurul abilitat sa coordoneze ancheta sub orice aspect.